България е между дивия капитализъм и дивия социализъм, смята вицепремиер Цанова
България е между дивия капитализъм и дивия социализъм, смята вицепремиер Цанова / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Следващото правителство на България ще бъде длъжно да проведе реформи в някои сектори като здравеопазването, съдебната система и електронното управление, заяви вицепремиерът по управление на еврофондовете Илияна Цанова пред bTV.

Тя призова избирателите да се вгледат внимателно в предизборните програми на партиите и да бъдат критични към щедрите им обещания.

На основата на опита си като студент в САЩ, тя посочи, че България се намира някъде между „дивия капитализъм и дивия социализъм".

Вицепремиерът в служебното правителство посочи два приоритета в ресора си за краткия мандат на поста: България да успее да се възползва максимално добре от наличния финансов ресурс и да подготви новия програмен период.

„Трябва максимално бързо да изпълним обществените поръчки и да разплатим около 2 млрд. лв. тази година," посочи Илияна Цанова и предупреди, че страната е изправена пред риска да загуби много европейски средства, защото реалното изпълнение на проектите е започнало много късно.

„ЕС няма да дава пари за нереформирани сектори. Имаме условия, които трябва да изпълним до 31 декември 2016 г., иначе няма да можем да ползваме финансовия ресурс," изтъкна още вицепремиерът с поглед към европейската финансова рамка до 2020 г.

Илияна Цанова работи в отдел „Общинска инфраструктура и околна среда" на Европейската банка за възстановяване и развитие и е мениджър на проекти в няколко източноевропейски държави. Тя каза, че е в тримесечен неплатен отпуск, но възнамерява да се върне на поста си, защото има работа за довършване.

За поста в служебния кабинет получила покана на разговор с президента Росен Плевнелиев. „Отправиха ми предложение и ми дадоха 24 часа да го обмисля. Последва безсънна нощ, но видях ясен мандат и приоритети, които споделям. Приех, защото винаги съм искала да направя нещо за България," допълни Цанова.