съд САЩ
съд САЩ / ThinkStock/Getty Images
Чернев е признал, че заедно с брат си и с още един съучастник са създали кухи фирми, чрез които в периода от 2011 до 2015 г. са печелели пари по незаконен начин
42-годишният българин Стефан Чернев се призна за виновен по обвинение в заговор за международно пране на пари, съобщиха американското министерство на правосъдието и нюйоркската прокуратура.

Чернев е признал, че заедно с брат си Иван Чернев и с още един съучастник са създали кухи фирми, чрез които в периода от 2011 до 2015 г. са печелели пари по незаконен начин.

Засегнати от незаконните схеми са били доставчици на медицински услуги, църкви и малки предприятия в САЩ.

„Възраждане“: България да поиска екстрадицията на задържания в Гърция българин Милан Димитров

Закононарушителите изпращали на жертвите си фалшиви фактури за поръчани онлайн рекламни услуги, въпреки че на потърпевшите не са им били оказвани подобни услуги и те не са искали такива. Ако откажели да платят, пострадалите получавали от Стефан Чернев и съучастниците му фалшиви уведомления за принудително събиране на сумите. Жертвите били инструктирани да изпращат чекове до пощенски кутии в различни пощенски станции в САЩ, които кутии били наети от измамниците. След това закононарушителите инструктирали компаниите, занимаващи се с доставка на пощенски пратки, да доставят чековете в пощенски кутии в пощенски станции в Канада или на други компании за доставка на пощенски пратки, базирани в близост до границата на САЩ с Канада. 

След като получели чековете, братя Черневи и съучастникът им депозирали средствата от тях в свои банкови сметки в Канада. С тези си схеми те спечелили най-малко 1,24 милиона долара.

Присъдата на Чернев ще бъде постановена на 25 март догодина.