Костадин Костадинов
Костадин Костадинов / БТА
Българинът бе задържан в Гърция по искане на американската прокуратура
От „Възраждане“ настояха в декларация Министерството на правосъдието да се намеси, като поиска екстрадицията на Милан Димитров в България. Декларацията беше прочетена от парламентарната трибуна от председателя на парламентарната група „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Костадинов припомни, че преди месец от тази парламентарна трибуна са запознали народните представители със съдбата на един български гражданин, който бил задържан по искане на американската прокуратура без доказателства, единствено и само на базата на клетвена декларация от страна на американски прокурор, в която заявява, че „вярва, че българинът Милан Димитров е продавал забранени части на Руската федерация“. 

Ние се свързахме с Министерство на външните работи, направихме необходимото, за да може да бъде осигурен адвокат на българина, който в продължение на осем месеца бе оставен без абсолютно никаква грижа в гръцки затвор. На делото през септември присъства български народен представител от „Възраждане“ – Ангел Георгиев, за съжаление не присъства представител на българската държава. Впоследствие разбрахме, че причината за това била, че в посолството всички били в отпуск. Днес  се състоя второто дело на Милан Димитров, информира Костадинов и обяви, че решението на гръцкия съд не е в негова полза.

"Решението е да бъде екстрадиран", каза председателят на „Възраждане“

Той припомни, че това не е единственият случай на задържани българи и визира казуси със съдбата на българина Иван Тилев, който по думите му вече една година е в германски затвор и няма обвинение срещу него. Съдбата на Иван Тилев щеше да последва и един друг българин -  Желяз Андреев – който трябваше да бъде екстрадиран в САЩ, каза лидерът на "Възраждане".

"Изключително е унизително това отношение, унизително е отношението от страна на изпълнителната власт", заяви Костадинов. 
 
Десислава Антова/БТА