/ БГНЕС
На този етап България не е поискала засилване на присъствието на НАТО на територията на страната, съобщи пред български журналисти в Брюксел министърът на външните работи Теодора Генчовска, която участва в извънредно заседание на своите колеги от алианса, посветено на войната в Украйна.

Столтенберг: НАТО няма да влезе в Украйна нито по суша, нито по въздух

"Тепърва командващият на силите на НАТО ще представи мерки в тази посока", добави тя. Министърът уточни, че преди всякакви действия по този въпрос се предвижда обсъждане и решение на Министерския съвет.

Министър Генчовска определи като недопустимо нападението срещу Запорожката АЕЦ. По нейните думи конкретни решения от днешното няма, но посланието трябва да бъде много силно - че държавите от НАТО са с Украйна и ще я подкрепят на всяка цена. 

"Целта на днешната среща беше да се отправи ясен сигнал към Русия, че трябва да спре с действията си в Украйна. Ние сме част от този съюз и подкрепяме изцяло усилията конфликтът да не се разрасне. Най-важното нещо на този етап е хуманитарната помощ, която всички държави членки осъществяват", каза Генчовска.

Путин: Нашите съседи да не ескалират напрежението, нямаме лоши намерения

"Знаете, че НАТО не е част от този конфликт, но може да направи много конфликтът да не излезе от границите на Украйна", добави тя.

Министърът отбеляза, че България подкрепя и е част от усилията за сигурността на Молдова и Грузия. По нейните думи важно послание е и изразената подкрепа за евроатлантическата интеграция не само за Украйна, но и за Молдова и Грузия. Ще бъде дълъг процес, уточни тя по този повод
БТА