НАТО няма да влезе в Украйна нито по суша, нито по въздух. Tова заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция след заседанието на министрите на външните работи. Той подчерта още, че няма да бъде наложена забранена за полети зона над Украйна след призивите на Киев.

"Смятаме, че ако го направим, ще се окажем в една пълна война. Именно заради това решихме да дадем засилена подкрепа, без обаче да ангажираме сили на НАТО пряко в Украйна", допълни Столтенгербг. По думите му организацията трябва да направи всичко по силите си, за да гарантира, че конфликтът няма да се разпространи извън Украйна. "Подобно развитие би било още по-разрушително и опасно. НАТО не се стреми към война с Русия", каза още той, като отбеляза, че Алиансът ще поддържа отворени канали за военна комуникация с Русия, за да се избегнат инциденти.

Путин: Нашите съседи да не ескалират напрежението, нямаме лоши намерения

"Това е война на Путин, планирана от него, насочена към мирна държава. Призоваваме Путин да спре войната и да изтегли всичките си сили от Украйна без условия. Да се ангажира с истинска дипломация", подчерта Столтенберг.

Той прогнозира, че през следващите дни нещата ще се влошат и в Украйна ще има "повече смърт, страдание и разрушения".
"Украйна е свидетел на най-тежката военна агресия в Европа от десетилетия насам. Градове са превзети, болници, училища, жилища са обстрелвани, има безразсъдни действия около атомни електроцентрали и много убити и ранени граждани", каза генералният секретар на НАТО.

Междувременно българският министър на външните работи, която се включи в срещата на Алианса също подчерта, че НАТО не е част от конфликта.

"Тази среща беше ясен сигнал към Русия, че трябва да прекрати военните си действия в територията на Украйна. Същевременно НАТО не е в конфликта, но може да направи много този конфликт да не излезе от границите на Украйна, тъй като това е важно, за да не се засегне Молдова и Грузия", заяви Теодора Ганчовска.

Тя подчерта, че на този етап приоритет трябва да бъде хуманитарната помощ, която всичките държави членки продължават да осъществяват.

„Таймс“: Зеленски е оцелял при три опита за убийство от руски наемници и чеченци

"Министър Дмитрий Кулеба (външният министър на Украйна – бел. ред.) се включи и призова за хуманитарна помощ в особено големи размери. Нямаше държава, която да не подкрепи тези усилия. Конкретни решения няма, но беше важно посланието, че страни в НАТО заедно с Украйна ще ги подкрепят на всяка цена. Важно послание е подкрепата за европейска интеграция на Молдова и Грузия", информира още Теодора Ганчовска.

Обсъдена е и допълнително укрепване на Източния фланг на Алианса, уточни Генчовски и допълни, че войски на НАТО няма как да има в Украйна.