/ БТА
39 градуса е най-високата температура в България, измерена към 15 часа днес в Сандански. Това показват данните към 15 часа на Националния институт по метеорология и хидрология.

Опасно горещо време, възможни са градушки

Другите две най-горещи места на картата са Елхово и Силистра, където температурата този следобед е била 37 градуса. Измерени са 37,4 градуса на сянка в Русе в 15:00 часа днес, съобщиха от дежурната хидрометеорологична станция в града.
 

нимх
НИМХ


Простичък основен метод от народната медицина при простуда през лятото


В много области като Пловдив, Стара Загора, Пазарджик и Кърджали са измерени 36 градуса.

Според НИМХ в София е било 31 градуса. Доброволци на БЧК раздават вода на столичани.
 

жега
Булфото


От 28 до 34 градуса са измерени по родното Черноморие. Високи температури и влажност на въздуха мъчат варненци и гостите на града. Сухите фонтани в централната част на града често са място за кратко освежаване.
 

жега
Булфото


Най-студено е било на връх Мусала - едва 11 градуса.
 
Времето през юли: Чакат ни температури от 14 до 40 градуса

За днес и утре за цяла България синоптиците са обявили жълт код за опасни горещини.

Лекарите напомнят, че високите температури могат да поставят в риск здравето и живота на всеки. Особено податливи на това са възрастните, хронично болните и децата и съветват да се пие повече вода, за да се поддържа нормалното ниво на хидратация в тялото и да се регулира телесната температура. И още – избягвайте излизането навън в най-горещата част на деня, ако е наложително, стойте на сянка, носете шапка и светли дрехи, използвайте крем с висок слънцезащитен фактор. При неразположение, незабавно потърсете медицинска помощ.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
НИМХ