ученик ученици училище
ученик ученици училище / iStock/Getty Images
Български експерти ще се запознаят с финландския опит във въвеждането на иновации в училищното образование, както и във взаимодействието между университетите и бизнеса.
Това стана ясно по време на среща между министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланика на Финландия в България Н. Пр. Кристина Кувая, на която присъства и заместник-министър проф. Генка Петрова.

„Сътрудничеството с Финландия е стратегически важно за нас от гледна точка на развитието на училищното образование“, заяви проф. Цоков. Той посочи, че предстои преструктуриране на учебните програми в България. Целта е те да създават повече компетентности и умения и да включват по-голяма интердисциплинарност между отделните учебни предмети. „Финландската концепция за феноменно образование ще ни е изключително полезна, за да можем да подобрим методите на обучение и да променим българското училище, както вие променихте финландското“, изтъкна проф. Цоков. По думите му десетки български учители и директори вече са посещавали финландски училища по различни проекти и имат опит, но е необходимо да се договори и на правителствено ниво по-широко сътрудничество в тази посока.

Посланик Кувая също предложи да се организира една групова визита на български образователни експерти във Финландия. В нея трябва да участват хора, които ще са ангажирани с предстоящата реформа в българското образование. Те първо ще бъдат информирани от местните образователни власти как е организирана системата във Финландия и какви цели са заложени. След това ще направят и отделни визити в училища, където ще се запознаят с работата на директорите и преподавателите. Такова посещение може лесно да се организира, обясни посланик Кувая. По думите ѝ има глобален интерес към образователната система във Финландия.

Затова в страната е създаден специален екип, който е ангажиран с организирането на посещенията на такива заинтересовани групи от други държави. Специфично за системата във Финландия е, че всяка година всяко едно училище в страната трябва да изпълнява един феноменален проект от гледна точка на съответното училище.

Проф. Цоков, заместник-министър проф. Генка Петрова и посланик Кувая обсъдиха и организирането на дискусия в България с участието на представители на водещия финландски изследователски университет Аалто и български висши училища. Тя ще е продължение на проведения миналата година форум „Сътрудничеството между университетите на бъдещето и частния сектор“, който беше организиран от посолствата на Финландия, Норвегия, Дания и Швеция съвместно с Министерството на образованието и науката, Министерството на иновациите и растежа и Представителството на Европейската комисия в София. Тогава бяха откроени две важни теми – сътрудничеството между висшите училища и бизнеса и създаването на мултидисциплинарни университети, припомни посланик Кувая.

Тя съобщи, че в такъв форум могат да участват и представители на финландския технологичeн концерн Nokia. Компанията има интерес към сътрудничество с български университети и изграждане на лаборатории в България. /