/ Дарик Пловдив, Адриан Кулев
В Европа над 4000 станции прогнозират опасни метеорологични явления
България се включва в евросистема за прецизно прогнозиране на опасни явления
97215
България се включва в евросистема за прецизно прогнозиране на опасни явления
  • България се включва в евросистема за прецизно прогнозиране на опасни явления
България ще влезе в европейската система за прецизно прогнозиране на опасни метеорологични явления с реализирането на нов европейски проект. По него работят България, Гърция и Кипър, а на практика системата трябва да започне да се използва от Българската агенция за борба с градушките от следващия сезон.
 
Над 4000 станции за прогнозиране на опасни метеорологични явления като градушките например са изградени на територията на цяла Европа. В България те са 12, а след като завърши проектът по програмата за транснационално сътрудничество "Балкани-Средиземно море", страната ни ще има възможност да обменя данни със служби от целия континент.
 
Парче от ракета против градушка падна в двора на семейство

Как на практика функционира системата за измерване разказва Гергана Герова, ръководител на проекта от българска страна:
 
"Става въпрос за наблюдение на водната пара. Това е един от елементите, който е отговорен при образуване на валежите, защото когато тя се издига във височина, формира облаците. И от тези облаци има валежи. Но нейното количество се изменя много бързо. Затова тя е един от елементите, които е много важен при прогнозата на облачността и на валежи".
 
Активният сезон за борба с градушките започна

Новата система ще даде възможност да се реагира в максимално кратки срокове при опасни метеорологични явления и ще бъде отворена за използване от всички служби в страната, като партньор по проекта е и Българската агенция за борба с градушките.