/ gettyimages.com
А с най-малък брой нови процедури пък са били открити срещу Дания, Финландия, Ирландия и Нидерландия
Европейската комисия прие днес годишния доклад за наблюдение на прилагането на правото на ЕС.

Докладът разглежда действията на ЕК в пандемията, насочени към защита на правата, свободите и доходите на европейците. Миналата година ЕК откри 903 нови наказателни процедури срещу държавите от ЕС - увеличение с 13 на сто в сравнение с 2019 г., когато броят на новите случаи беше 797, се отбелязва в съобщението на комисията.

През 2020 г. най-малък брой нови процедури са били открити срещу Дания, Финландия, Ирландия и Нидерландия, а най-голям брой - срещу България, Италия, Малта и Гърция.

Прилагането на европейското законодателство е важно, за да могат гражданите да се ползват от правата си. Това важи в още по-голяма степен при пандемията, която оказа явно въздействие върху прилагането на европейските правила, допълва комисията.

Много държави от ЕС едностранно въведоха ограничения върху износа на лекарства, предпазни средства и други изделия, свързани с ковид. Когато бе необходимо, ЕК предприе спешни наказателни процедури. Комисията започна процедура срещу 11 държави за това, че не са защитили правата на потребителите, които са купили почивки и не са получили подходящо обезщетение за отмяна на пътуванията.

Комисията въведе по-дълги срокове за отговор на държавите по заведените процедури, се посочва в доклада. Половината от новооткритите миналата година процедури са били в области с най-голямо отражение върху всекидневието на гражданите - околната среда, движението, превозите и енергетиката. Комисията предприе действия срещу държави за неспазване на правото на ЕС за чистия въздух и питейната вода, правата на пътниците да получат обратно парите си за неосъществени пътувания или за безопасността на превозите.

Над половината от всички процедури миналата година са били свързани с ненавременно въвеждане на европейските правила в националните законодателства. Броят на тези процедури е нараснал от 406 през 2019 г., на 599 през 2020 г., отчита Докладът.