Изграждането на поне 2 отсечки от жп линията до България е планирано за 2021 г.
Изграждането на поне 2 отсечки от жп линията до България е планирано за 2021 г. / iStock/Getty Images
Полагаме усилия за подобряване на трансграничните връзки с Гърция и региона, като това включва както пътната, така и железопътна свързаност. Това каза заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Натова по време на Форум за свързаност в Югоизточна Европа (Southeast Europe Connectivity Forum), който се провежда в Солун.

„Изграждането на жп линията от София до Кулата е едно от направленията, по които работим активно“, изтъкна заместник-министър Анна Натова. Българската държава в момента извършва проектирането на жп линията София-Перник-Радомир и е готова да започне подготовката и на последния участък между Радомир и Кулата. Възможен вариант за финансиране на проекта е програма INTERREG България – Гърция 2021-2027 г.

Инвестиции за 84 млн. евро: ЕК одобри програмата „Гърция-България“


„В областта на пътната инфраструктура продължаваме проектите за изграждане на магистрала Русе – Велико Търново и довършване на АМ „Струма“. Изграждането им ще допринесе за подобряване на връзките север-юг, които стават все по-важни в днешната обстановка“, допълни заместник-министърът.

Анна Натова обясни, че за изминалите два програмни периода България е постигнала сериозен напредък в усвояването на европейски средства за развитие на транспортната свързаност. „Трябва да увеличим още темповете в тази посока, за да догоним нашите партньори в Европейския съюз“, отбеляза заместник-министър Натова.