/ DarikNews.bg
От БСП се възмутиха от предсрочното пускане на свобода на убиеца на българския студент - австралийския гражданин Джок Полфрийман, освободен предсрочно от съдийски състав, в който влиза и председателят на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев.

„Подигравка! Позор! Грозно решение на българския съд!“, категорична беше соцлидерката Корнелия Нинова.

Адвокатът на Полфрийман: Освобождават клиента ми, защото се е поправил (ВИДЕО)


"Като юрист би трябвало да кажа, че решенията на съда не се коментират. Но като човек и политик, казвам, че това е подигравка с жертвите, с техните семейства, с мъката на тези хора, с чувството за справедливост и за възмездие на престъпници, убийци, изнасилвачи", заяви Нинова пред журналистите в Народното събрание. 

"Това още по-остро поставя въпроса за бързо приемане на нашето предложение да не се прилага съкратено производство, споразумение, намаляване на присъдата. Няма цвят и партийност тази тема, да се съберем и да спрем това безумие, защото не е единственият този случай", призова другите партии в НС Нинова.

Социалистите вече внесоха своите текстове в парламента. Промените в НПК обаче, дори и да бъдат приети, няма да са валидни със задна дата - тоест, протестиращите роднини на жертвите могат да постигнат справедливост в наказанието и присъдите само за бъдещи деяния.

Депутатите от левицата коментираха и скандала в БНР, който вчера бе предмет на нарочно заседание от страна на СЕМ. Социалистите поискаха парламентарна анкетна комисия, която да се произнесе по прецедента със спирането на излъчването на "Хоризонт" на 13 септември за пет часа. Червените предлагат Народното събрание да се произнесе по въпроса и обвиниха управляващите, че се опитват да замажат случая.

Според лидера на БСП премиерът Бойко Борисов опитвал да се измъкне от този случай, но това било неприемливо, тъй като СЕМ в мнозинството си бил излъчен от ГЕРБ.

„Тоест отговорността е при тях. От това дали депутатите на ГЕРБ ще подкрепят създаването на анкетна комисия, ще разберем дали Борисов и управляващите искат да се стигне до истината, или искат и този случай да бъде замазан“, настоя тя.

„Не знам кой при тях е "главанак", но да не ни правят нас всички на такива“, заключи Корнелия Нинова.