БСП с акция: Осинови пенсионер
БСП с акция: Осинови пенсионер / снимка: БГНЕС, архив
БСП с акция: Осинови пенсионер
67612
БСП с акция: Осинови пенсионер
  • БСП с акция: Осинови пенсионер

Приемни семейства да се грижат за пенсионери. Тази идея е залегнала в подготвен от БСП законопроект за осигуряване на грижи за възрастни хора. В момента предложението е предоставено за обсъждане с пенсионерските клубове. Социалистите планират идеята да влезе за обсъждане в пленарната зала в края на годината.

Социалистите планират следващата година да се направят разчети за парите, които държавата ще трябва да отпусне, както и да се определят правилата за подбор на приемни семейства. Председателят на социалната комисия Корнелия Нинова обясни, че се очаква идеята да влезе в сила от 2015 г.

„В момента сме го предоставили на различни асоциации, клубове на възрастни хора, на кметове на общини, на областни управители. Правим граждански обсъждания, защото предвиждаме взаимодействие между изпълнителната власт и общините по предоставяне на клубове на възрастни хора”, посочи Нинова.

Независимо, че е в приемно семейство възрастният човек ще има права върху пенсията си, а издръжката ще бъде поета от държавата. Заложеният принцип за приемни семейства на възрастни е подобен като този за приемни семейства за деца, обясни тя. „Той си има права над пенсията, може да я прави каквото иска”, уточни депутатът от „Коалиция за България”.

Нинова допълни, че приемните семейства няма да имат права върху наследството на възрастния човек.