/ БГНЕС
БСП предлага от 1 юли всички пенсии да се преизчислят
93359
БСП предлага от 1 юли всички пенсии да се преизчислят
  • БСП предлага от 1 юли всички пенсии да се преизчислят
В първия ден на новия парламент от БСП поискаха да се преизчислят пенсиите. От левицата внесоха промени в Кодекса за социално осигуряване.
 
Пенсионери заплашват да съдят държавата

"Става въпрос за преизчисляване на всички пенсии от 1 юли т.г. на база средния осигурителен доход на база 2013 г. Считаме, че това е една справедливост, която ние отстоявахме по време на предизборната кампания. По този начин ще намалим различията между т.нар. стари пенсии и новоотпуснатите пенсии. Защото сега разликата за един и същи осигурителен стаж наистина е огромна", заяви народният представител Драгомир Стойнев.
 
Трябва експертно решение за увеличението на пенсиите, не политическо

Последното подобно преизчисляване се е случило през 2008 г., когато БСП е била първа политическа сила, припомни той.
 
ГЕРБ и Патриотите са постигнали съгласие за минималната пенсия

"Считаме, че това е истинската мярка, която ще подпомогне най-възрастните хора, хора, които са строили тази държава, които живеят в едно изключително унизително положение и нямат достатъчен доход да покриват месечните си нужди. Считаме, че с тази наша законодателна инициатива ще възвърнем тази справедливост", поясни още Стойнев.

От БСП поискаха още и замразяване на депутатските заплати и то със стара дата - от размера през декември м.г.

20 000 европейци у нас за българското председателство

Междувременно пленарното заседание днес започна и приключи с изслушване на вицепремиера по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Деница Златева. Тя докладва последните данни за похарчените от страната ни пари за подготовката на председателството.