/ БГНЕС, архив
ГЕРБ и Обединените патриоти са постигнали съгласие за размера на минималната пенсия. След поредния тур от преговори в парламента обаче не стана ясно какъв ще е размерът й и какъв компромис са направили двете страни. Първоначално националистите настояваха за 300 лева.
 
"Постигнахме пълно съгласие по една изключително важна тема - за пенсиите, продължаваме да работим по останалите секторни политики", обяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.
 
ГЕРБ и Патриотите се разбраха за сигурността, енергетиката, туризма и спорта

В четвъртък преговарящите страни, по думите му, трябва да бъдат готови с програмната стратегия за управление. И той, и лидерът на НФСБ Валери Симеонов обаче отказаха да съобщят числа, докато не бъде обявен окончателният вариант на стратегията. "Всички направихме взаимен компромис, водени от интереса "България над всичко", заяви Цветанов.
 
На свой ред Симеонов изрази задоволство от общото решение, защото вече спокойно можели да продължат и по останалите сектори. "Важно е, че постигнахме приемливо решение и за двете страни", посочи той, но не отговори дали са получили нещо друго в замяна на отстъпката.
 
ГЕРБ и Патриотите обещаха да се разберат за правителство до 19 април

В момента дебатите били по външната политика, където имало доста работа. През миналата седмица Патриотите дадоха своите редакционни бележки по темата на ГЕРБ. Тогава лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов посочи, че те държат да се акцентира върху водещата роля на България на Балканите, която може да бъде движещата сила за евроинтеграцията на съседни държави.
 
БСП дойде в парламента за среща с ГЕРБ

По-късно днес предстои среща между ГЕРБ и БСП за българското председателство на Съвета на ЕС в началото на 2018 г., за бежанския въпрос и други теми от национално значение. В сряда по тези приоритети се очаква ГЕРБ да разговаря и с ДПС.

ГЕРБ кани и ДПС на среща за българското председателство на ЕС
БТА