/ БГНЕС
ГЕРБ и Обединени патриоти ще се разберат за правителство до 19 април - датата на свикване на 44-тото Народно събрание. Това каза Владислав Горанов, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, след повече от четири часа преговори с лидера на Атака Волен Сидеров и лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. На днешната среща са обсъждани детайли по управленските програми на двете парламентарни сили. Според преговарящите обаче не се е стигнало до разпределяне на министерски кресла. Преговорите минаха без участието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и лидера на НФСБ Валери Симеонов.

ГЕРБ и Патриотите се разбраха: Премиер ще е Борисов

ГЕРБ и Патриотите
БГНЕС

ГЕРБ и Обединените патриоти съкратиха сроковете за преговори за бъдещо управление. В началото на седмицата те обещаха, че ще се разберат за съвместно управление до края на месеца, но днес вече си дадоха срок до 19 април – датата, на която ще се открие новото Народно събрание. Това съобщи след края на преговорите Владислав Горанов, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ:
 
"В момента, в който сме готови, ще получите всички отговори. Ще сме готови навреме. В края на краищата политическият процес, който тече в момента, е за формиране на едно стабилно и успешно, устойчиво 4-годишно управление. То предполага всички институционални решения, които се налагат. Структура на Министерски съвет, поименен състав, не сме стигнали до там още, не говорим за имена и министерства".

ГЕРБ настоява за незабавно оттегляне на промените в Изборния кодекс

ГЕРБ и Патриотите
БГНЕС

Парламентът се събира на първото си заседание на 19 април

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов призна, че по една ключова тема не могат да постигнат съгласие с ГЕРБ темата за изборите и мажоритарната система.

"Когато ние говорим за мажоритарна избирателна система, имаме разбиране по този въпрос, но смятаме, че например германският модел мажоритарна система, а не този, който ни е зададен от една телевизия трябва да бъде в дневния ред на обществото. Имаме редакционни неща от наша страна по повод външната политика, но те са редакционни. Моето мнение, например, е, че България като външнополитически фактор трябва да акцентира на ролята си на Балканите, като страна, която може да бъде локомотив за членството на други балкански страни в НАТО и ЕС", каза Каракачанов.

Преговорите продължават и през следващата седмица.