/ БГНЕС
ГЕРБ настоява незабавно да бъде оттеглен и свален от обществено обсъждане законопроектът за промени в Изборния кодекс, съобщи на пресконференция бившият правосъден министър Екатерина Захариева.
 
Докато ГЕРБ даваха пресконференция, кабинетът оттегли законопроекта,а от партията изразиха своето задоволство като се надяват в следващия един месец служебният кабинет да не го внесе отново.
 
Правосъдният министър спря идеята за уседналост при гласуване

Мотивите на ГЕРБ да поиска оттегляне на текстовете, които предвиждат уседналост и за парламентарния и президентския вот, са , че така се засягат правата на милиони български граждани. Недопустимо е, посочи Захариева, подобни промени да бъдат правени от служебен кабинет, исторически дори и от редовно правителство, а от Народното събрание.Вместо да приобщаваме българските граждани, ние ги лишаваме от права, категорични са от ГЕРБ. Не било ясно и от кои специалисти по изборно право е писан проектът.
 

БГНЕС


Остава интересен и фактът кой пръв написа този проект, добави Георг Георгиев.Той беше категоричен, че от ГЕРБ няма да позволят подобна намеса в изборното законодателство.
 
След парламентарния вот легитимността на президента е да подготви министрите си да напуснат властта, има време той да свикне да се държи като държавен глава в парламентарна република, коментира Тома Биков отмяната на постановление 208 за интеграцията на бежанците. Той подчерта, че искат да чуят аргументите на Румен Радев.
 
"Молим г-н Радев и министрите му да се овладеят, за да може властта да бъде предадена по демократичен път", поиска Биков и напомни, че БСП не е спечелила властта.
 

БГНЕС


Служебният кабинет предлага да се ограничи гласуването на българи в чужбина

Захариева увери, че с Обединените патриоти търсят съгласие за въвеждането на пълен мажоритарен вот, вследствие на проведения референдум. В коалиционното споразумение щяло да бъдат ясно разписани ангажиментите във всички политики. Срещу ключови уволнения в отбраната се обявиха също от ГЕРБ.
 
Ще има ревизия на кадровите рокади, отивайки в Министерството на отбраната, обяви Валентин Радев. Защо, попита още той, служебно правителство прави тези смени и какво цели, ще питаме и служебния военен министър в парламента, добави той. За пример Радев посочи смените на два пъти в съвета на директорите на "Терем" и редица висши военни фигури.