/ Sofia Photo Agency, архив
Пенсионери заплашват да съдят държавата
93321
Пенсионери заплашват да съдят държавата
  • Пенсионери заплашват да съдят държавата
Пенсионерска организация заплашва да съди България в Страсбург заради неспазеното право на възрастните хора да имат достоен живот. Повод за заявката на Българската асоциация на пенсионерите стана програмата за управление на бъдещото редовно правителство, която предвижда увеличаване на минималната пенсия до 200 лева през тази година и осъвременяване на пенсиите, отпуснати до 2010-та година, без да се посочва срок.
 
ГЕРБ и Патриотите са постигнали съгласие за минималната пенсия

От организацията настояват това осъвременяване да бъде ежегодно, а държавата да направи здравеопазването за пенсионерите безплатно или със символично заплащане.
 
От Българската асоциация на пенсионерите обявиха, че заради изчерпано търпение предприемат всички законни начини за натиск в посока вдигане на доходите на възрастните хора, включително и протести. Димитър Кисимов добави още една стъпка - "за завеждане на дело в Международния съд за нашето право на по-достоен живот".
 
Какви са управленските приоритети на ГЕРБ и Патриотите?

Пенсионерите поставят три основни искания: първото - всяка година старите пенсии да се преизчисляват спрямо средния осигурителен доход за предишните една или две години. Второто искане предвижда безплатно или частично платено здравеопазване за хората над 65 години, включително и зъболечение, обясни Димитър Нинов. "Едва ли е нужно да ви казвам, че голяма част от пенсионерите са със силно влошен зъбен статус или без зъби и при тези ниски пенсии не могат да си купят протези или ченета, за да се хранят нормално", коментира той.

Управленската програма на ГЕРБ и Патриотите е с хоризонт 2021-а

Третото основно искане е свързано с пенсиите, отпуснати до 1999-та година, по Закона за пенсиите. Тогава пенсията се е изчислявала в размер на 55 процента от брутния доход, върху който са внасяни осигуровки, при изискване за стаж от 20 години. С въвеждането на Кодекса за социално осигуряване размерът на пенсиите е бил двойно намален, твърдят от организацията, и настояват за решаване на проблема. По данни на НОИ, към края на миналата година над 68 процента от българските пенсионери живеят с доход под линията на бедността.