/ БГНЕС, архив
Мнението на Григор Димитров от Българската стопанска камара.
Ако минималната пенсия стане 200 лева, този ръст от 21% трябва да бъде приложен за всички останали пенсии, което ще струва на бюджета около 1,8 млрд. лева допълнителен разход на година. Изчислението направиха от Българската стопанска камара (БСК).
 
Според Григор Димитров принципът на солидарността в пенсионната система трябва да се спазва и при промяната в размера на пенсиите. От работодателската организация настояват за търсене на експертно решение за възможностите за увеличение на пенсиите, вместо политическото им договаряне. Според данните, цитирани от Димитров, ако само минималната пенсия се вдигне до 200 лева, разходът за бюджета ще нарасне с 500 млн. лева на година.
 
ГЕРБ и Патриотите са постигнали съгласие за минималната пенсия

Близо 40% от пенсионерите у нас получават до 200 лева месечно, а с пенсии до 300 лева са общо 64% от възрастните хора. Ако обаче се вдигнат доходите на определена група от тях, се нарушават принципите на пенсионната система, твърди Григор Димитров от стопанската камара.
 
При голяма част от хората причина за ниските пенсии са процесите между 90-та и 2000 г., припомни Димитров. Решението на проблема трябва да се търси на експертно ниво, обясни още той.
 
Дават на най-бедните пенсионери по 40 лв. за Великден

Според изчисленията на стопанската камара ако минималната пенсия стане 300 лева и всички останали се вдигнат по същия начин с 82%, допълнителният разход ще набъбне до 6,3 млрд. лева на година.