/ Снимка: Георги Димитров
БСП за пореден път обвиниха ГЕРБ, че "крият" Бойко Борисов от въпросите на опозицията.

Това стана след като мнозинството отхвърли и днес искането на социалистите да бъдат изслушани премиерът и кметът на София за инцидента пред болницата "Иван Рилски" в столицата, довел до смъртта на млад човек.

"Няма здрав разум, който да не разбира, че прикривате премиера; 35 питания, 25 въпроса - и никой да не е в неговата компетентност, това е недопустимо, коментира Крум Зарков от левицата. За какво вземате българските граждани, има конституция, според която Народното събрание контролира правителството и премиерът се отчита на парламента, заяви той.

НС отхвърли предложението премиер и кмет да бъдат изслушани

Кажете - ние, докато сме на власт, нашата цел е Бойко Борисов да не се отчита", каза депутатът. Вие сте стожер на правилника и конституцията, не трябва да допускате тези питания на опозицията да бъдат връщани, те не могат да са противоконституционни, когато засягат управлението на държавата, заяви преди него колегата му Георги Свиленски.

На свой ред, председателят на парламента Цвета Караянчева пак обясни, че за повечето от върнатите въпроси народните представители от БСП не са се възползвали от правото си на протест на председателски съвет, както и не са ги пренасочили към министри.

Т.е., те нямат интерес, а само да се води статистика, че се задават въпроси към премиера, е изводът на Караянчева. Тя обеща и точна статистика, но добави, че около 15 въпроса изобщо не са преадресирани към други министри.
БТА