/ БГНЕС
Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обвини правителството в опит да унищожи транспортния сектор в името на близки до властта компании. "Управляващите ликвидират сектора като го дават в ръцете на хора, които са близки до властта", каза председателят на БСП.

Превозвачи не искат създаването на Автомобилна камара, готови са на протести

Нинова проведе среща в парламента с фирми от сектора. "Те не стига, че са притиснати от пакета за мобилност "Макрон", но и получават допълнителен удар в България от правителството и от депутати от управляващото мнозинство", коментира тя.
 
По нейни думи внесеният Закон за автомобилната камара принуждава всички превозвачи да членуват в нея. "Според нас той е лобистки закон, който създава едно частно министерство на транспорта. Трябва да членуват там, тази камара да издава лицензите, а не както досега автомобилната инспекция", посочи Нинова.
 
Според нея по този начин държавата хем абдикира от ангажиментите си, хем ги дава в ръцете на частно лице, което да управлява целия бранш.
 
БСП настоява ГЕРБ да изтегли този закон. "Защото ни беше предоставено едно доказателство, което е изключително смущаващо - тази камара още не е създадена със закон, но едно лице, близко до властта, вече е запазило име в Търговския регистър", каза Корнелия Нинова.
 
Тя посочи и име  - Миролюб Соларски.
 
От ГЕРБ отхвърлиха обвиненията на БСП в лобизъм в транспортния сектор. На упреците на социалистите отговори народният представител от управляващата партия и член на комисията по транспорт в парламента Станислав Иванов.

Станислав Иванов
БГНЕС

"Не зная кой ще бъде председател на Камарата и какъв ще бъде членския внос, тъй като това ще се реши от всички притежатели на лицензи в България, които са около 16 000 човека. Те ще бъдат поканени в "Арена Армеец", където ще изберат устав, членски внос и председател. Упрекът, че председателят ще бъде несменяем е неоснователен- записано е, че той ще има право на не повече от два последователни мандата", обясни той.
 
По негови думи законопроектът е бил широко дискутиран на четири кръгли маси. По отношение на запазеното име в Търговския регистър, Иванов потвърди, че е истина.
 
"Проведох разговор с господина, който е запазил наименованието. В същия ден обаче го е прехвърлил на КРИБ", заяви той.