/ БГНЕС
Превозвачи не искат създаването на Автомобилна камара, готови са на протести
97749
Превозвачи не искат създаването на Автомобилна камара, готови са на протести
  • Превозвачи не искат създаването на Автомобилна камара, готови са на протести
Автобусните превозвачи ще спрат работата си за един час и половина в 14.00 ч. на 14 юни в знак на протест срещу Законопроекта за Българска автомобилна камара, заяви Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта по време на пресконференция на представители на автобусния бранш.
 
Очаква се да спрат около 2000 автобуса в цяла България, като това ще бъде само предупредителен протест. Ако законопроектът, който превозвачите определиха като скандален, порочен и лобистки, не бъде оттеглен, по-сериозни действия се планират от 25 юни.
 
Автобусните превозвачи излизат на протест

На 14 юни, четвъртък, всички автобуси с начален час на тръгване между 14.00 и 15.30 ч. няма да потеглят. Всички, които са тръгнали преди това, ще изпълнят курса си, уточниха от бранша. Драстичните мерки са необходими, за да ни чуят институциите, заяви Магдалена Милтенова.
 

Според представителите на автобусния бранш законопроектът за Българска автомобилна камара е "приватизирана на държавната корупция". Той предвижда тази камара да изземе функциите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ДАИ). Съмнителните практики, които пораждат корупция, няма да се прекратят, а ще се преместят в една частна структура, посочи Магдалена Милтенова. По думите й зад този закон стои малка група от хора.

Законопроектът не може да се поправи, а трябва да се оттегли, той не е нужен, а вреден, заяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Членството в Камарата ще е задължително и е свързано с такси и членски внос, но не дава права на членуващите в нея. Веднъж избран Управителният съвет на Камарата може да стане практически несменяем, а останалите членове не могат да влияят върху неговата работа, обясниха от бранша.
 
Протестът на 14 юни е предупредителен, а ако законопроектът не бъде оттеглен, от 25 юни ще започнат по-мащабни протестни действия.