БСП не подкрепя искането за импийчмънт на президента
БСП не подкрепя искането за импийчмънт на президента / снимка: Sofia Photo Agency, архив

БСП няма да подкрепи искането на "Атака" за импийчмънт на президента, въпреки неумерените и неуместни изказвания на Плевнелиев напоследък.

Това коментира по време на пресконференция в Пловдив депутатът от Коалиция за България Петър Мутафчиев

По думите му не трябва да се стига до конфликт между институциите.

„Трябва да има стабилност в държавата. Всеки, който цели хаос и иска отново в „мътна вода да лови риба и да прокарва своите бизнес интереси, срещу което народът стачкува", иска да дестабилизира държавата", каза още Мутафчиев.

„Една дестабилизация няма да е в интерес на българските граждани и не трябва да се върви към подобен ход. От своя страна, президентът също трябва да се изказва по-умерено и по-отговорно. В последно време той допусна много грешки. Именно по тази причина хората сами започнаха да събират подписи за отстраняването му", добави народният представител.

Мутафчиев обясни, че наистина е трудно де се работи под натиск отвън.

„Най-важното сега е диалогът, затова и правителството, и парламентът трябва да направят така, че да има пряк диалог с представители на обществото. Само диалогът може да стабилизира държавата - държавните институции и чак тогава може да се върви към конкретни решения с ясно формирани промени на Конституцията и законодателството", допълни Мутафчиев.

Според него без опозиция също се работи трудно. Той определи като популизъм от страна на ГЕРБ неявяването им на работа в Народното събрание.

„Разочарован съм и от европейската десница, която обвинява правителството, че е подкрепяно от националисти", каза още депутатът.

Мутафчиев обясни, че „същите тези националисти гласуваха всички закони с ГЕРБ две години и половина".

„Без участието на депутатите от ГЕРБ не може да стане промяна в Конституцията и системата на управление, каквито заявки се чуват отвън. Това може да стане само с консенсус - както политически, така и обществен", каза Мутафчиев, цитиран от „Фокус".