/ БГНЕС
Повод за сигнала е твърдението на шефа на Здравната каса д-р Дечо Дечев
БСП ще подаде сигнал в прокуратурата за проверка в здравното министерство заради твърденията на шефа на НЗОК Дечо Дечев за източване на Касата.

В интервю през уикенда Дечев посочи, че има разминавания в работата между НЗОК и здравното министерство, а за да се подобри системата, е нужно да се работи в унисон, какъвто в момента нямало.

Дечо Дечев се оттегля от НЗОК през март (ВИДЕО)

Д-р Дечев критикува водената от здравния министър Кирил Ананиев политика, като даде пример за прокарани лобистки текстове в закона, заради които Здравната каса заплащала за едно и лекарство за частна болница 7 пъти по-висока цената, отколкото за същото в държавна и общинска.

А днес реакцията от „Позитано“ 20 не закъсня.

„Ще сигнализираме прокуратурата да направи проверка в здравното министерство във връзка с твърденията на д-р Дечев, защото според нас е налице организирана, координирана и извършена с административни протекции кражба от здравните вноски на българските граждани. Това застрашава живота на пациентите, не подобрява работата на лекарите. Необходими са адекватни действия и в тази сфера. Дали ще има оставка на поредния министър, си зависи доколко са верни тези твърдения. Но фактът, че здравеопазването се срина и гражданите търсят помощ в чужди държави, показва, че наистина, освен да се източва Касата, нищо друго не се предлага на гражданите“, скочи соцдепутатът Драгомир Стойнев.

България - първенец по доплащане за здраве в ЕС (ВИДЕО)

Той добави, че се радва, че някой извън опозицията се е осмелил да повдигне завесата защо няма пари за здраве. Касата плаща за услуги, които въобще не са били извършвани или са в по-малък обем, извади си извод от думите на Дечев Драгомир Стойнев.

Това правителство вече има знак – това е правителството на източването - на язовири, на Здравната каса. Няма система, която да функционира нормално, и от това страдат гражданите“, отсече червеният депутат.

Стойнев заяви, че предложената от БСП алтернатива е болниците да не са търговски дружества.

Разходите за лекарства у нас високи, болничният престой е по-кратък спрямо ЕС

В целия свят болниците не са търговски дружества - това е парадокс за България, обясни и депутатът проф. Георги Михайлов.

Според него така в България се създава възможност със средства от печалбата на това търговско дружество да се развиват други бизнеси.

Друг червен депутат, д-р Десислав Тасков, продължи с критиките и подчерта, че парите за медицинските специалисти не са стигнали до тях и увеличаването на цените на клиничните пътеки не е довело до очаквания резултат.