БСП иска да плащаме 6%, а не 8% вноска за пенсия
БСП иска да плащаме 6%, а не 8% вноска за пенсия / netinfo
Шест процента да бъде пенсионната вноска на работниците, предлага БСП на коалиционните си партньори, съобщи след заседанието на ръководството говорителят на партията и председател на ПГ на левицата Ангел Найденов. Той призна, че въпросът е дискусионен в коалицията, но социалистите не се отказват от позицията си.

10 на сто от вноската за пенсии ще поеме работодателят, а държавата ще бъде третият участник в осигурителния процес с 12 процента вноска, уточни Найденов. По време на заседанията на Политическия съвет на коалицията в Катарино и после в Банско обсъжданият вариант за разпределение на осигурителната тежест бе не 6, а 8 на сто вноска за работника. Остатъка от 2 процента ще поеме държавата, тъй като в противен случай в НОИ ще настъпи дефицит със средствата за пенсии.

Сред приоритетите на Коалиция за България през новия политически сезон са промените в законодателството, свързани с функционирането на Сребърния пенсионен фонд, подготовката на бюджет 2009, както и внасянето в Народното събрание още в началото на септември на програма за харченето на бюджетния излишък.

До 15 септември пък трябва да бъде представено становището на работната група, оглавявана от депутата от БСП Радослав Иванов, която бе натоварена да готви промени в структурата на усвояване и контрол на еврофондовете. Евентуалните предложения за промени по управлението на фондовете на ЕС, данъчните закони и бюджета за следващата година ще бъдат обсъдени и на заседание на Тройната коалиция в първите дни на септември.