БСП-депутат влезе в противоречие с Николай Цонев за контингента в Ирак
БСП-депутат влезе в противоречие с Николай Цонев за контингента в Ирак / cнимкa: Sofia Photo Agency

Депутатът от БСП Пламен Ранчев, заместник-председател на външната парламентарна комисия влезе в противоречие с министъра на отбраната Николай Цонев за изтеглянето на българския контингент от Ирак. „Не сме направили такъв анонс, че това е безапелационно и категорично с определени срокове”, каза в предаването „Денят” на Дарик Ранчев. „Естествено ние имаме готовност да изтеглим българският контингент, който е там, но тази операция ще бъде свързана с нашите партньори САЩ и в координация с тях. Това ще стане едва когато бъде взето това решение, на съответното политическо и военно ниво, и когато бъде разработен плана за това изтегляне. Не сме заявили, не си спомням някой водещ политик или представител на правителството, да е заявявал категорично някакви срокове за изтегляне на нашия контингент в близките месеци”, каза Ранчев.

В сряда министърът на отбраната Николай Цонев заяви в Шумен, че българския контингент ще бъде изтеглен окончателно от Ирак. Вчера пред БТВ той дори определи и срокът за това. „Нашето участие в международните сили на Ирак е строго регламентирано и на базата успокояване на обстановката и поемането на сигурността от иракските сили ние ще изтеглим нашия контингент. Нашите войници ще си бъдат за Коледа в България. Това е решение на много националните сили и на иракското правителство и не би създало вакуум. Ако ще ме питате дали ще ги изпратим в Афганистан – определено казвам, че не те ще се върнат и ще започнат да изпълняват своята бойна подготовка в нашите поделения”, каза Цонев.

Междувременно, информационната агенция "Гласът на Ирак" съобщи тази вечер, че България, Унгария и Южна Корея ще изтеглят войските си от Ирак до края на настоящата година. Агенцията цитира говорителя на министерството на отбраната на Ирак Мохамад ал Аскари.