„Нямаме колебания, че Русия е отговорна за употребата на нервно бойно отровно паралитично вещество за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му”. Това заяви пред NOVA посланикът на Великобритания у нас Нейно превъзходителство Ема Хопкинс.
 
Тя подчерта, че Лондон има сериозни съдебно-медицински доказателства за това твърдение.

Скрипал и дъщеря му били отровени в дома им
 
Веществото е дадено за независим анализ от Организацията за забрана на химическите оръжия. То се изследва и в независими лаборатории по цял свят. Резултати от тях очакваме съвсем скоро”, заяви още посланикът.
 
Тя подчерта, че страната ѝ има доказателства и за това, че в последните 10 години Москва „развива своята способност да използва нервно-паралитични вещества за убийства по цял свят”.
 
„Този инцидент е само един елемент от поредица действия от страна на Русия и е време да кажем: Стига толкова. Години наред се повтаря модел на поведение, при което Москва погазва международния правов ред – с анексирането на Крим, подкрепата за режима на Асад в Сирия, опита за преврат в Черна гора, намесата в избори по цял свят, кибератаки, дезинформация”, коментира Хопкинс.

Русия поиска от Лондон да докаже, че Скрипал не е бил отровен от британски шпиони
 
Тя заяви, че властите в родината ѝ не са учудени от факта, че Русия отрича участие в покушението над Скрипал.
 
Русия не отговори на нашата молба за сътрудничество по случая и отвърна със сарказъм. В същото време медиите в страната плетат мрежа от лъжи. Те твърдят абсурдни неща като това, че Скрипал бил пристрастен към „Новичок” или че Тереза Мей го е разработила”, каза още посланикът.

Радев за случая „Скрипал“: Солидарността не трябва да бъде сляпа

Тя благодари на България за заявената подкрепа и солидарност с Великобритания. И подчерта, че двете страни ще продължат да поддържат добри взаимоотношения и след излизането на Острова от Европейския съюз.
 
Всички, които застанаха зад нас, не го правят само от солидарност, а и в името на опазването на международната сигурност. Трябва заедно да възстановим равновесието. Трябва да минем през този период на пренастройване на международния ред”, заяви Хопкинс.

Борисов привика в София посланика ни в Москва
 
Тя каза още, че отговорът на Великобритания в тази ситуация трябва да бъде „в съответствие с поведението на демократична страна, която спазва международните формати”.
nova.bg