Божидар Димитров: Македонският политически елит не иска членство в ЕС и НАТО
Божидар Димитров: Македонският политически елит не иска членство в ЕС и НАТО / снимка: Дарик - Велико Търново

Македония целенасочено създава проблеми със съседните й държава, за да може кандидатурата й за членство в Европейския съюз и НАТО да бъде отхвърлена или отложена. Това заяви във Велико Търново министърът на българите в чужбина Божидар Димитров по повод изявленията на македонския премиер Никола Груевски, който каза при посещението си в Австралия, че няма вардарци, егейци и пиринци, а съществуват само македонци.

"Тези думи на Груевски не ме учудват, защото от лични 20-годишни наблюдения на ситуацията в Македония и от контактите си с дейци на македонския политически елит, знам отлично, че те не искат да влизат в ЕС и НАТО, преди една друга, съседна на тях държава, да е станала членка", подчерта Димитров. По думите му появилата се възможност през декември Македония да получи дата за членство е причина за изявленията на Груевски.

Те се надяват България да се присъедини към позицията на Гърция против кандидатурата за членство. „За да станеш член на общността трябва да разрешиш фундаменталните си проблеми със съседните държави, а вместо това македонските политици се стремят да създават нови и нови", каза още Димитров и даде за пример случая със Спаска Митрова, спорът за името с Гърция и предявените претенции на Македония за "загубени" имоти. Най-пресният случай е за предявени претенции към паметници на Охридската архиепископия, които се пазят в Националния исторически музей.

„Това е същността на македонската политика - на пръв поглед самоубийствена, но всъщност ясно и точно разчетена, коментира министърът и допълни, че позицията на македонския политически елит коренно се различавала от тази на народа, който искал Македония да стане член на Европейския съюз и НАТО.

Новини от Велико Търново