Премиерът Бойко Борисов започна посещението си в Пловдив с визита на античната мозайка в Голямата базилика в града, чиято реставрация е почти финализирана. Той бе там с президента на Фондация "Америка за България" Нанси Шилър и възкликна, че "това е голямо богатство". Двамата разгледаха над 2 декара антични мозайки по римски образец.

Министър-председателят разгледа базиликата с очила за виртуална реалност (VR - virtual reality), което симулира културната забележителност така, както е била по време на Античността в своя оригинален вид.



Премиерът също така бе придружаван от областния управител и кандидат за кмет на Пловдив от ГЕРБ Здравко Димитров, както и вицепремиерът Томислав Дончев. След базиликата Борисов  инспектира обновения площад на Пловдив. 

Пловдив посреща есента с Голямата базилика, готов площад и две нови галерии?

''Забележително възстановяване - снощи, когато се разходихме из града беше пълно с млади семейства, деца, туристи. Впечатляващо. Поздравления за това. За първи път дойдох в Пловдив през 1996 година. През последните 10 години е наистина забележителна промяната. Градът би трябвало да привлича още повече туристи'', заяви Шилър. "Дружбата ни със САЩ не върви само по линия на базите, ученията и отбранителната мощ, с тях правим и неща за археологията, културата и историята", заяви министър-председателят.