Бойко Борисов
Бойко Борисов / пресцентър, правителствена информационна служба
Като надграждаме електропреносната система, правим България енергиен лидер, смята премиерът
Премиерът Бойко Борисов посети село Ветрино по време на инспекция на компресорната станция „Нова Провадия“. С него е министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Това е за тези, които обичат да приказват за диверсификация, за транзит на газ от всички посоки на газ, десетилетия сме слушали приказките им и само да им покажем поредния грандиозен проект, който върви в момента", коментира Борисов. По думите му най-добрите компресори в света на американската компания "Солар" пускат газта във всички посоки.

Той уточни, че в компресорите се инвестират 360 млн. лв., за да може десетилетия наред газовия хъб "Балкан" да е "незаобиколим фактор на Балканите и Европа" и по този начин вече сме на 100% енергийно независими.

"Неслучайно европейската комисия го сложи в приоритетни си обекти", каза още Борисов.Премиерът каза, че това е постигнато с политическа воля. Според него в противен случай страната е щяла да бъде оставена на "предателите, които искат да направят България само клиент, за да се харесат на някой".

Министър-председателят изтъкна, че заедно с другите енергийни проекти на територията на страната ни, България е на газовата карта на Европа и в света и всеки, който поиска, ще може да транспортира газ.

„Интерконекторът с Гърция се строи на пълни обороти. И като прибавим приоритетното ни газохранилище „Чирен“, тази година ще е много добра за инфраструктурата в газовата сфера“, отбеляза премиерът Бойко Борисов. „Десетилетия сме се наслушали на приказките им – сега само можем да покажем поредния грандиозен строеж, който върви в момента“, заяви още министър-председателят.

По-късно Борисов посети подстанцията към варненския мрежови експлоатационен район на Електроенергийния системен оператор. При инспекцията той заяви, че страната ни надгражда електропреносната ни система по най-добрия начин, за да бъде България лидер и в тази сфера. През подстанцията преминава електропроводът към подстанция „Бургас“ до подстанция „Марица-изток“, който е обявен за обект от общ европейски интерес, тъй като е част от транс-европейската енергийна инфраструктура, както и от приоритетния енергиен коридор „Север – Юг“. 150 километра от електропровода са вече в експлоатация, пуснати три месеца предсрочно.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че с изграждането на проекта се отговаря на нуждите на българските работодатели и за тях подсилването на енергийната мрежа ще бъде от огромна полза. Борисов изтъкна още, че 60 милиона лева от инвестицията за участъка на стойност 120 млн. лв. са безвъзмездна помощ от ЕС и по линия на европейския финансов „Механизъм за Свързване на Европа“. Общо проектът е на стойност от 220 млн.лв. Министър-председателят Бойко Борисов беше категоричен, че със зелените мощности, които има в страната ни и с работата по 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ България ще може да бъде енергиен лидер.

Електропроводът е един от петте ключови проекта от общ европейски интерес, чиято реализация ще увеличи с над 1000 MW преносната способност на приоритетния коридор „Север-Юг“. Изграждането на тези проекти ще подсили мрежата в Източна Европа, с цел диверсификация на доставките в страните от региона, както и присъединяване на нови ВЕИ, в България, Румъния и Гърция, като по този начин ще осигури условия за постигане на европейските и национални цели в областта на възобновяемата енергия и намаляване на промените в климата в дългосрочна перспектива. Увеличаването на трансграничния капацитет пряко влияе и върху обединенията на електроенергийните пазари в региона и присъединяването на България към общия европейски енергиен пазар.