"Страната ни има ясна и последователна позиция за европейския бюджет", каза премиерът
„Съжалявам за това, което се е случило в Пловдив. Назначили сме всички проверки. Мъчно ми е за всеки един човек. Това е недопустимо. Надявам се да не се получава повече". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди началото на участието си във видеоконференцията на членовете на Европейския съвет.

"Многогодишната финансова рамка и действията на ЕС в отговор на пандемията са двете ключови теми, по които България ще заяви позицията си днес", заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Борисов и Меркел обсъдиха темите на предстоящото заседание на лидерите на ЕС

Премиерът изтъкна, че страната ни има ясна и последователна позиция относно европейския бюджет, приемайки, че върховенството на закона е толкова важно, че да бъде обвързано с европейските фондове, съобщиха от правителствената информационна служба.
 
По отношение на европейската координация в отговор на пандемията премиерът Борисов приветства предложението за изграждане на Европейски здравен съюз, който ще позволи ЕС да бъде по-подготвен за в бъдеще при евентуални други здравни кризи.
 
Министър-председателят Борисов акцентира също върху общия подход на европейските лидери и ЕК относно ваксините, който ще осигури на европейските граждани бърз достъп до достатъчно на брой безопасни и безплатни ваксини, които да се използват доброволно.

Борисов ще участва във видеоконференция с членовете на Европейския съвет

„Всички заедно, солидарно не само участваме в плащането на ваксините, но и по начина, по който да бъдат справедливо разпределени възможно най-бързо“,
заяви премиерът Борисов и добави, че се водят разговори, така че страната ни да е готова, ако са необходими фризери, в които ваксина да се съхранява при много ниска температура.
 
Премиерът Борисов специално обърна внимание на спазването на противоепидемичните мерки. „Ако сме стриктни и дисциплинирани, можем да преодолеем по възможно най-лекия начин тази криза“, категоричен беше българският министър-председател.

"Многократно настоявах ЕС да въведе единен протокол за мерките срещу COVID-19. Затова приветствам предложението за изграждане на Европейски здравен съюз, който ще позволи ЕС да бъде по-подготвен за в бъдеще при евентуални други здравни кризи. На днешната видеоконференция на Европейския съвет ще обсъдим и общия подход на страните членки при ваксинацията.Всички участвахме солидарно при заплащането на ваксините, солидарно трябва да бъде и разпределението им. И то възможнo най-бързо. България е готова, ако са необходими фризери, в които ваксина да се съхранява при много ниска температура. Вярвам, че ако сме стриктни и дисциплинирани, можем да преодолеем по възможно най-лекия начин тази криза",
заяви във профила си във Фейсбук Борисов.