Борисов ще участва в консултации, иска избори в средата на септември
Борисов ще участва в консултации, иска избори в средата на септември / снимка: Sofia Photo Agency
Борисов ще участва в консултации, иска избори в средата на септември
73392
Борисов ще участва в консултации, иска избори в средата на септември
  • Борисов ще участва в консултации, иска избори в средата на септември

След като повече от седмица опозицията твърдеше, че няма да участва в политическите консултации с останалите партии, днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов промени коренно позицията си, като потвърди, че ще седне на една маса с останалите лидери на парламентарните сили.

В кулоарите на парламента Борисов поиска и избори в средата на септември, без значение дали денят в календара е събота или неделя. Междувременно парламентът не гласува оставката като народен представител на лидера на БСП Сергей Станишев. Причината - депутатите не събраха необходимия кворум за начало на пленарното заседание. В зала се регистрираха само депутатите на БСП и ДПС. Депутатите от ГЕРБ не влязоха в пленарната зала, а народните представители от Атака не дойдоха на работа в парламента.

Въпреки че не влезе в зала и не се регистритра, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се разходи в кулоарите на парламента и представи плановете си за предсрочни избори наесен. Борисов за пореден път нападна премиера Пламен Орешарски.

"Той не може да чете. Мен си позволяваха доктора на науките да ме обиждат и си мълчах. Този каза, че не може да чете, не е чел, не чете. Не е чел пълномощното, с което е отказал суверенитет за Брюксел, госпожо. Той каза на консултативния съвет "Не съм го чел". Споразумението, с което се отказва от суверенитет не бил чел, договора за "Южен поток" не знаел има ли санкции, не бил чел. Ама сега не чел и с "Устенигхаус", това било работа... Погледнете! Нещастници такива! Мен ме размотаваха една година тука защо съм проверявал магистралите и мостовете с вертолет, което е няколко стотин хиляди. Вие виждате другите премиери и канцлери до Бразилия ходят да гледат мач. Само едно пътуване до Бразилия със самолет е колкото за целия ми период летене", каза Борисов.

След като и днешният ден на депутатите беше провален, председателят на парламента Михаил Миков успокои, че все пак оставката на Сергей Станишев ще бъде уважена. Миков потвърди още, че политическите консултации ще се проведат в петък. "Изпратени са писма доколкото знам и като дойде петък, ще видим докъде са стигнали", лаконично коментира той.

Лидерът на „Екогласност" Емил Георгиев, който заема мястото на Станишев, заяви, че не се чувства разочарован и не се притеснява кога ще положи клетва, тъй като така или иначе влизането му в парламента е изненада.

Следващото пленарно заседание на парламента е в четвъртък от 9:00 часа, но отново остава въпросът ще има ли кворум в пленарната зала и ще започнат ли работа депутатите.