Министър-председателят Бойко Борисов поиска и прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Бисер Петков: Няма да позволим болните да са ощетени

Кадровото решение на премиера е въз основа на натрупани във времето основания.

Бисер Петков иска 15% увеличение на заплатите на социалните работници

Министър-председателят Борисов счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания, съобщиха в петък следобед от Правителствената информационна служба.

Бисер Петков веднъж подаде оставка през 2018 г., но тя не беше приета, тъй като тогава майките на деца с увреждания искаха диалог, за да бъдат решени проблемите.

Най-пресният проблем в системата е с изплащането на болничните и отхвърленото предложение на работодателите първият ден от болничния да бъде за сметка на работещия. Темата срещна широк обществен отзвук.

КНСБ и "Подкрепа" започват спешен анализ на болничните

Премиерът увери, че предложението на управляващата коалиция няма да бъде гласувано, но синдикатите от КТ „Подкрепа” излязоха на голям протест на 27 ноември. Митинг-шествието премина през Народното събрание, където представители на КТ "Подкрепа" внесоха протестна декларация с исканията си – първите пет дни от болничните да са за сметка на работодателите и те да покриват 100% от него, а не 70% както е в момента.

От своя страна работодателите заявиха, че напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество и продължиха да настояват бизнесът да не бъде натоварван с изплащането на болничните.

Патриотите поискаха Коалиционен съвет заради оставката на социалния министър

Оставката на Бисер Петков идва в момента, в който буквално след няколко дни ще бъде гласуван Бюджет 2020 на второ четене, както и бюджетите на Здравната каса и този на Държавното обществено осигуряване.

Бисер Петков е поредният министър, който напуска настоящия кабинет на Борисов. Досега от „Дондуков” 1 си тръгнаха Румен Порожанов, който ръководеше земеделието.

Още в началото на мандата оставка подаде проф. Николай Петров, който беше министър на здравеопазването. Заради трагедията край Своге си тръгнаха транспортният министър Ивайло Московски, вътрешният министър Валентин Радев и регионалният министър Николай Нанков.

Хасан Адемов: Оставката на министъра е отпушване на социалното напрежение

През ноември 2018 г. последва оставката на тогавашния вицепремиер Валери Симеонов, след като 26 дни майките на деца с увреждания протестираха под прозорците на Министерски съвет.

В началото на 2019 г. избухна и скандалът с апартаментите на управляващите на преференциални цени. Тогава си тръгна правосъдният министър Цецка Цачева, зам.-министри и вторият човек в ГЕРБ – Цветан Цветанов.

Теменужка Петкова също подаде оставка през 2018 година, но тя не беше приета и министърът на енергетиката все още е на поста си.