/ БГНЕС
Не разбирам защо хората с увреждания протестират пред социалното министерство, след като други институции изработваха Закона за личната помощ. Това заяви на брифинг социалният министър Бисер Петков, предаде БГНЕС.

Над 8000 лица ще бъдат обучени през 2019 г. със средства от държавния бюджет

Поводът за коментара е проведен протест пред министерството на хора с увреждания срещу текстовете в новия Закон за личната помощ. Хората недоволстват заради предвидените часове за личен асистент на месец. Изказани бяха опасения, че часовете на асистентите ще бъдат по-малко на реалните нужди.

До 8 часа на ден асистентска грижа ще осигурява държавата на хора с увреждания

Министърът заяви, че министерството е имало друга визия за услугите в домашна среда. „Законът е такъв – какъвто е, приет единодушно от НС през миналата година с аплодисменти, с подкрепата на различни национални организации на хората с увреждания. Задачата на МТСП е да направим необходимото за прилагането на този закон", поясни министърът.

БГНЕС

На въпрос на БГНЕС дали признава, че има проблем в закона, Петков заяви, че не може да се ангажира с такова становище. Според него все още е твърде рано в прилагането на текстовете, за да се направят кардинални изводи.

Социалното министерство настоява за увеличение на разходните стандарти за услуги

Все пак, в края на май ще се проведе голяма дискусия, на която ще бъдат отчетени ползите и проблемите в Закона за личната помощ.

Социалният министър отчете че до 8 май в рамките на месец са постъпили 926 заявления за лична помощ – 62 са за деца и 864 за възрастни.