/ БГНЕС
Дискусията около проекта на Национална стратегия за детето беше опорочена, коментира министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в отговор на журналистически въпрос в парламента. Той отново посочи, че проектът на Стратегията е оттеглен за преработка.

Петков: Няма направени законодателни промени с цел отнемане на деца


След като се успокоят страстите надявам се, че ще има волята, готовността на различните институции, на представителите на гражданското общество да се води дебатът за бъдещето на политиките за децата и семейството в нашата държава, коментира министърът.

По повод призива на омбудсмана да бъде изготвена изцяло нова стратегия за детето, Бисер Петков коментира, че вероятно има еволюция на различни виждания, защото проектът на национална стратегия е бил подкрепен от омбудсмана при обществените обсъждания. След като станахме свидетели на такъв мащабен протест и съпротива в социалните мрежи, се налага този проект да бъде преработен и ще търсим национално съгласие по въпроса за децата и семейството, каза социалният министър.

Премиерът Борисов: Национална стратегия за детето 2019-2030 няма

За нас е важно да се идентифицират достатъчно добре всички тези организации, които имат своите предложения и не възприемат основни предложения, за да се започне диалог, отбеляза социалният министър. Но когато решим, че има ситуация, в която може да се тръгне да се работи по нов проект - има такова заявено желание, защото се чуват гласове, че не трябва да има въобще стратегия за детето, тогава ще търсим една по-широка основа за водене на дебата, добави той.

Във връзка с притесненията на родители, че целта е да им се отнемат права, категорично заявявам, че отнемане на права на родителите не се предвижда нито в оттегления проект на стратегия за детето, нито в законодателството, акцентира за пореден път министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на парламентарния контрол.
БТА