Хасан Адемов
Хасан Адемов / БГНЕС, архив
Проблеми в социалната сфера има много, но голяма част от тях са наследени, смята шефът на социалната комисия в НС
Шефът на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов остана изненадан от оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Според него ходът с отстраняването на министъра има за цел да отпуши социалното напрежение, което се натрупа около гласуването на бюджета.

Борисов поиска и прие оставката на Бисер Петков

"Естествено, че съм изненадан от тази оставка. Вчера бяхме заедно с министър Петков на заседанието на бюджетната комисия. Това, че в социалната сфера има проблеми, не е изненада за никого, защото в хода на бюджетната процедура винаги има един кръг въпроси, които създават напрежение", коментира пред DarikNews д-р Адемов.

Според него причината премиерът да поиска Петков да си тръгне са проблемите с болничните. "Може би протестите, които са организирани от КТ "Подкрепа", недоволството около проблема с болничните, около проблемите за фазата на изплащане в универсалните пенсионни фондове", предположи депутатът от ДПС. Според Адемов обаче повечето от тези нерешени въпроси са наследени от Петков.

Социалният министър: Държавата, синдикатите и бизнесът трябва да търсят компромис за болничните

"Проблеми в тази сфера има много. Не съм убеден, че Бисер Петков има сериозна, значителна вина в нерешаването им. Те са системни и една голяма част са наследени", коментира още той. "Така че мисля, че това е начин за отпушване на социалното напрежение около бюджетната процедура", убеден е председателят на социалната комисия в Народното събрание.