Бисер Петков
Бисер Петков / БГНЕС
Очерта се общото разбиране, че трябва да се ограничат злоупотребите, коментира Бисер Петков
Работодателите, синдикатите и държавата трябва да потърсят компромис за болничните, защото този въпрос тежи на социалния диалог. Това мнение изрази социалният министър Бисер Петков на фона на различните предложения, които бизнесът и синдикатите имат за изплащането на обезщетенията за временна нетрудоспособност.

Хасан Адемов: Проблемът с болничните трябва да се реши комплексно

"Въпросът за болничните е поставен от доста време и от работодателите, и от синдикати, и от Държавното обществено осигуряване /ДОО/. Има различни предложения, съжалявам, че те се поляризират. Трябва да се търси пресечна точка, компромис. До миналата година работодателите настояваха да се върне старият режим - работодателят да плаща само 1 ден, а от втория нататък - ДОО. Тази година бяха направени още предложения. Единият въпрос е свързан с ограничаване на злоупотребите, а вторият - с разпределянето на това обезщетение по отношение на двата субекта - работодателите и ДОО.

Надявам се, че след тези протести страните ще имат волята да седнат в Тристранния съвет. Това е общото искане, този въпрос да се дебатира сериозно, да се намери решение, защото той тежи на социалния диалог. Мисля, че сега общата воля е да се намери решение и усилията на министерството ще бъдат в тази посока", посочи министър Петков.

Бисер Петков: Няма да позволим болните да са ощетени

Той допълни, че трябва да се обсъдят първо всички предложения, а те са много.

"Мисля, че се очерта общото разбиране, че първо трябва да се търсят всички възможности по отношение на ограничаване на тези злоупотреби чрез мерки, които да имат дисциплиниращ характер, да санкционират тези, които злоупотребяват с права, и тук ние очакваме конкретни предложения от НЗОК и НОИ. Тук трябва отново да седнат държавата, синдикатите и работодателите и да търсят решение на този въпрос, който ескалира", каза още Петков.

По думите му ще се търси решението и затова кой да поеме тежестта за изплащането на болничните.

"Това е отново тема, по която ще се разговаря - дали има воля да се възстанови действалият до 2010 г. режим, или да се предложи друго решение", обясни социалният министър.

КТ „Подкрепа“ излиза на протестен митинг, социалните работници в страната ще стачкуват за час

По повод на протестите на социалните работници за по-високи заплати Петков обясни, че засега увеличението ще бъде от 10%, както е за всички в бюджетния сектор. Той обаче обеща, че социалното министерство ще продължава да работи за увеличението на възнагражденията в социалната сфера.

"Това, което е към момента, е 10% увеличение. В рамките на това увеличение и досега стремежът ни е бил да насочим повече средства към Агенцията за социално подпомагане, което да позволи по-висок ръст на заплатите, защото при тях има изоставане, спрямо други сектори. Затова сме и работили за удовлетворяване на техните разумни и справедливи искания. Не мога да обещая, че 40% ще нарасне базовата заплата, но ще продължим да работим за изпреварващо увеличение на възнагражденията, което да мотивира хората и да съответства на повечето задължения, които те изпълняват и тежкия труд", заключи Бисер Петков.