Хасан Адемов
Хасан Адемов / БГНЕС
Когато плащаш осигурителни вноски, задължително трябва да получаваш и обезщетение, категоричен е депутатът
„Това, че синдикатите реагираха светкавично на възможността за отнемане на права на осигурените лица, заслужава поздравления“.

Такава оценка даде председателят на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика д-р Хасан Адемов, цитиран от БГНЕС. Във връзка с възникналата обществена дискусия по темата, той е категоричен – когато плащаш осигурителни вноски, задължително трябва да получаваш и обезщетение срещу тях.

Предлагат лимит на болничните, изплащани от работодател

Относно аргументите на работодателите, че расте броят на болничните и съответно изплатената сума, д-р Адемов посочи, че т. н. „къси болнични“ са едва 9% от всички, издадени през годината. „От 900 хиляди издадени болнични листи, само 200 хиляди са къси. Така че, проблемът не е само в първия ден и затова той трябва да се реши комплексно“, смята той.

КНСБ: Дългите болнични са с най-голям ръст през последните години

Според Адемов за целта е нужен цялостен анализ на системата на медицинската експертиза. Той посочи още, че по-дългите болнични, които вече се поемат от НОИ, се дават от лечебните заведения.

Работодателите се готвят да напуснат тристранката заради болничните

„Мениджърите на тези лечебни заведения са заинтересовани от по-голям прием на пациенти, за да могат да вържат бюджета. Общопрактикуващите лекари пък са заинтересовани да издават болничен, защото ако пациентът не е доволен, има възможност да го смени на всеки 6 месеца“, припомни д-р Адемов. Според него мястото за решаване на проблема е в Националния съвет за тристранно сътрудничество, но „на базата на реален анализ“, а не „на емоция от едната или другата страна“.

КНСБ: Периодът, в който работодателите в ЕС изплащат болнични, е между 2 и 30 дни

По повод втория стълб на пенсионното осигуряване, депутатът заяви, че има доста противоречиви текстове, които не дават възможност за изплащане на втората пенсия.

МТСП: Работодателите да плащат до 15 дни от болничните в година не е нова идея

„Проблемът е, че първите жени, които трябва да получат втора пенсия в края на 2021 г., в зависимост от средствата от техните индивидуални партиди, ще получат допълнителна пожизнена пенсия, само ако парите в партидите им са над 15% от минималната работна заплата. Това създава известни притеснения, но проблемите са доста и идват от приетата идея пенсията от НОИ да бъде намалявана с 20%“, каза Адемов.

Според него положителното от дискусията по темата е, че брутният размер на осигурителните вноски, които внася осигуреното лице през целия си осигурителен път, ще бъдат съхранени и към тях ще бъдат прибавени средствата от инвестиционния портфейл на частния пенсионен фонд. "Колкото по-голяма е сумата в индивидуалните партиди, толкова възможността за получаване на по-голяма пенсия е налице. Най-важното е да не се противопоставят ДОО с частните фондове. Съмненията са че първите, които ще ги получат, и са имали периоди на безработица или пък са били в сивия сектор, няма как да получат приличен размер и да бъде по-голям от този, ако са се осигурявали само в НОИ", посочи депутатът.

Предлагат лимит на болничните, изплащани от работодател

Той припомни, че до 5 години преди датата на пенсиониране, всеки може да прехвърля своите индивидуални партиди по бюджета на НОИ и да получава пенсията си само от НОИ.

Нинова за орязването на болничния: Наказват се изрядните работници

„Най-важното за един бюджет е да има ефективност на публичните финанси, а това не го виждаме в здравеопазването, пенсионната система“ - така Адемов мотивира позицията на ДПС по повод проекта на държавния бюджет за догодина.
БГНЕС