/ / iStock/Getty Images
Първите три дни от болничните да не бъдат за сметка на работодателите, а на държавата. Това предлагат от "Воля" с поправки в Кодекса за социално осигуряване. 

Мобилно приложение събира сигнали за некоректни и добри работодатели

Депутатите на Марешки представиха и социалния си пакет от мерки, с които настояват всички родители да получават помощи за отглеждане на дете независимо от техния доход. Те искат и всички майки да имат право на един допълнителен ден отпуска за всяко дете, с каквато привилегия в момента се ползват жените на колективен трудов договор.

Приемните родители искат трудов договор (ВИДЕО)

Към момента и трите законопроекта на "Воля" са отхвърлени от социалната комисия, но групата се надява на подкрепа на първо четене в пленарната зала. Те настояха, че ще търсят подкрепа и от "Обединени патриоти", тъй като именно социалната политика е била основен акцент в предизборната им кампания.

Бизнесът иска да не плаща първите три дни от болничните

С внесените текстове депутатите от "Воля" искат бизнесът да бъде освободен да изплаща болничните в първите три дни и предлагат "държавата отново да влезе в своята функция" и тя да поеме тези разходи. Така според предложените поправки държавата ще изплаща 80% от средното дневно брутно възнаграждение за месеца за всеки ден от болничния.

Ще глобяват лекари за нереални болнични

От партията изчисляват, че изплащането на болничните струва на работодателите около 200 млн. на година, които биха могли да се използват за увеличаване на заплатите и за социални придобивки за работниците.

Премиерът Борисов възложи проверка на издаваните болнични

"Държавата може да намери необходимите финансови средства за това - от нарастването на БВП, има голям бюджетен излишък. Може и да се лиши от излишни харчове като отделянето на милиарди за въоръжаване", коментира депутатката Дора Христова пред DarikNews.bg.

Тя призна, че не могат работодателите да бъдат задължени да увеличат заплатите на служителите си, но имало уверения от тяхна страна в тази посока.

Как бизнесът и синдикатите виждат битката с фиктивните болнични?

"Няма как да внесем такъв текст да задължим работодателите. Но тази година и правителството призоваваше да се увеличават заплатите поради недостига на квалифицирана работна ръка. Освобождвайки ги от тази финансова тежест, смятам че работодателите ще го направят", каза тя.

Разследване: Кардиолог поставя стентове на здрави сърца

От "Воля" искат и всички родители да получават детски добавки независимо от дохода им. Според Кръстина Таскова децата не трябва да се дискриминират на базата на дохода на родителите им.

Злоупотреби в ТЕЛК: Може ли да бъде спряна порочната практика? (ВИДЕО)

С други текстове те предлагат и изравняване на условията на жените, които са на индивидуален трудов договор, с тези, които са на колективен трудов договор. Затова предлагат и майките с индивидуален трудов договор да имат право на един допълнителен ден отпуска за всяко родено дете.