Ден на отворените врати в ТП на НОИ-Враца
Ден на отворените врати в ТП на НОИ-Враца / Дарик Враца
Враца е сред областите, в които се изплащат най-много болнични
От 1 август ревизорите на НОИ Враца започват да издават актове за нереални болнични, каза за Дарик директорът на областния клон Иван Грозданов. Враца е едно от 5-те управления в страната, които изплащат все повече болнични от 2016 година насам.

Ситуацията е разисквана на среща с директорите на всички лечебни заведения. „Проблемът е в лекарите, тъй като те издават тези нереални болнични. Не бих ги нарекъл фалшиви, а нереални, защото те ги узаконяват и вече не са фалшиви. Това важи най-вече за продължителни болнични листове – 2-3  до 6 месеца. Ние имаме вече една практика – да проверяваме в полицията за лица, които са взели продължителен болничен и са заминали за чужбина. И като ни подадат, че лицето е в чужбина, където е отишло най-вероятно да работи – елиминираме целия болничен. Това го правим по сигнали, иначе няма как да знаем“, обясни Иван Грозданов.

Ако болничният бъде обжалван дали действително е нереален установяват  РЗИ или ТЕЛК. От 1 август на лекари, издали такъв болничен вече ще се налага акт административно нарушение, минималната глоба за това е 100 лв.

Според статистиката на НОИ Враца за шестмесечието януари – юни 2016 г. има издадени 25 188 броя болнични за общо заболяване, на стойност 4 372 800 лв.

За същия период 2019 г. издадените болнични са с над 4 хил. повече – 29 223 броя, на обща стойност 5 722 010 лв. – или с близо 1 350 000 лв. повече. Като това е тенденция, която нараства всяка година, при условие, че населението намалява.

Общо от началото на 2019 година до края на юни пред ТЕЛК или ЛКК НОИ Враца е обжалвал 148 болнични листове, от тях са отменени общо 21.
Най-много болнични са обжалвани през април – 40 броя, от тях са отменени 4.