/ БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов е възложил да се направи проверка на издаваните болнични тази година. Това обяви той по време на представянето на резултатите от проучването срещу незаконната търговия на цигари.
 
 

От началото на годината сa задържани 11 тона нарязан тютюн, а за 2018 г. заловеният канабис е 110 тона. Нивото на незаконната търговия с цигари за първото тримесечие на 2019 г. е 3,8%, което е с 2% по-малко спрямо същия период през 2018 г. Усилията ни са за повишаване на доходите и всеки 1 лев ни е важен. Възложил съм и проверка на прокуратурата и МВР за издаването на болнични, които са 1,5 млн. повече от миналата година. Отчита се, че големи групи от хора, взимат болнични, когато реално са здрави. Приканваме и медиците да спрат тази порочна практика.

Публикувахте от Бойко Борисов в Сряда, 3 юли 2019 г.

Повод за проверката е, че през мината година издадените болнични са били 2 милиона, а тази година, само досега, те са над 3,5 млн. "Това са 1,5 млн. заболели, което няма как да е истина", добави Борисов.

Премиерът предупреди всички замесени доктори и медицински лица, които издават подобни болнични, да спрат тази практика, защото ще се вземат много сериозни мерки срещу това.

Според него това е "бич" за работодателите и държавата. Той даде за пример, че се отчита, че големи групи хора вземат болнични, но през това време работят друга работа.
БТА