/ Снимка: Дарик, архив
Бизнесът отново ще поиска да не заплаща първите три дни от болничните на работниците
102079
Бизнесът отново ще поиска да не заплаща първите три дни от болничните на работниците
  • Бизнесът отново ще поиска да не заплаща първите три дни от болничните на работниците
Бизнесът отново ще поиска да не заплаща първите три дни от болничните на работниците. Това искане ще бъде поставено наесен, при обсъждането на бюджета за 2020-та година, а алтернативите са две - тези дни да бъдат прехвърлени като разход на НОИ или изобщо да не се плащат с така наречения период на изчакване. За идеята разказа пред Дарик председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. По думите му въведената преди няколко години практика първите три дни да се поемат от работодателя, не води до намаляване на броя болнични, а до нарастване на злоупотребите с тяхното използване.

Ще глобяват лекари за нереални болнични

Работодателите настояват да не бъдат натоварвани с първите три дни от болничните, които са за тяхна сметка от 2010-та година насам, и се плащат в размер на 70 процента от дневното възнаграждение. Като варианти от Асоциацията на индустриалния капитал предлагат тези дни да бъдат върнати на НОИ, както беше преди 2010-та, или да се въведе така нареченият период на изчакване. Моделът с изчакването работи в държави като Холандия, Австрия, Чехия, Италия, Кипър, обясни председателят на организацията Васил Велев.

Според Велев сегашната система на изплащане на болничните у нас е благоприятна за измами, тъй като човек реално получава почти същата сума, каквато би получил, ако ходи на работа.

Премиерът Борисов възложи проверка на издаваните болнични

Тази мярка според Васил Велев би ограничила злоупотребите, а за хората, които използват болничен при действителна нужда, има друг механизъм.

По думите на Велев в сега действащата система расте броят както на тридневните болнични, така и на по-дългите, които се поемат от Националния осигурителен институт. Исканията на работодателската организация ще бъдат поставени за обсъждане от Съвета за тристранно сътрудничество, в хода на бюджетната процедура за следващата година.

Повече по темата чуйте в прикачения звуков файл.