Борисов: Отмяната на автомобилния данък няма да засегне бюджета, но все пак ще обжалваме
Борисов: Отмяната на автомобилния данък няма да засегне бюджета, но все пак ще обжалваме / netinfo

Обявяването на тазгодишните данъци за автомобили в София за незаконосъобразни няма да се отрази на бюджета на града. Общината и без това събира налога в миналогодишния му размер, а за догодина данъците ще се приeмат както трябва по закон. Така кметът на столицата Бойко Борисов коментира решението на Административния съд за отмяна на текста от наредбата за местни данъци и такси, който определя дължимите данъци за автомобили. Те са атакувани в съда от гражданите Добри Божилов и Тодор Тодоров и от областния управител на София Тодор Модев.

Кметът припомни, че новите данъци за автомобилите бяха приети по предложение на съветника от ДСБ Димитър Бъчваров. За окончателното приемане на наредбата след законоустановения срок 29 февруари, станало чак на 6 март, след предложение от групата съветници на ГЕРБ за прилагане на принцип „спиране на часовника", за каквато норма съда постановява, че не съществува в правния мир, кметът каза „Не съм юрист. Юристите твърдяха, че има такава норма. Приемаме решението на съда, ще обжалваме текста. Засега изпълнението на бюджета ни върви добре, така че ще се справим добре, а и виждате, че с публично-частно партньорство съумяваме да си решаваме проблемите. На зложелателите мога да обещая, че още по-добре ще се справяме".

Борисов коментира и гражданските протести срещу новите устройствени планове в Младост. „Мисля, че там ще стигнем до такова решение, че кварталът ще е доволен. Главният архитект ме запозна със ситуацията. Това, което гражданите искат, мисля че в пълен обем ще го изпълним. Затова и издадох тази заповед за обществени обсъждания преди влизане в сила на плановете по квартали. Сега предварително се коментира и ние се съобразяваме с исканията на хората. Тези, които преди години са си боднали тук-там петънца, няма да им стане номера", категорично се ангажира Борисов.

Столичният кмет откри изцяло обновеното Езеро с лилии в Борисовата градина от Ротари клуб и обеща да се оправят и другите езера в градината, както и в Южния парк. В същото време намекна за огромна делавера с парк Възраждане в Зона Б5, но отказа повече подробности.