Борисов остави Фандъкова, уволни общински чиновник заради детските градини
Борисов остави Фандъкова, уволни общински чиновник заради детските градини / снимка: Sofia Photo Agency

Кметът на София Бойко Борисов не прие подадената оставка от заместник-кмета по образование Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Тя подаде заявление за освобождаване от поста на 11 февруари, поемайки управленска отговорност за допуснатото напрежение и създадени проблеми със записването на деца за детски градини по Интернет на 4 февруари.

В същото време кметът е уволнил директора на дирекция „Образование" Камен Йорданов с мотива, че той носи отговорност за приемането на компрометиралата се електронна система.

Потърсен за коментар на решението си кметът Бойко Борисов каза за Дарик, че не е имал колебания, а е изчаквал да приключи назначената от него проверка за законосъобразността на проведената процедура и сключения договор за интернет записването. "Проверката показа, че аз не съм подписал заповедта за контролния тест, който трябва да се проведе и фактически директорът на дирекцията Камен Йорданов, който не го е провел, беше освободен от длъжност. Той носи отговорност", каза столичният управник. Той е категоричен, че системата за записване за детско заведение трябва да продължи да се развива.

"Още по-важно е да се изградят поне 60 нови детски градини. И аз съм удивен, че тройната коалиция се събира по Хисаря, знайни и незнайни герои коментират, но няма нито една позиция на държавата за тези 6000 деца как да направим 60 детски градини веднага", коментира кметът на София.

Решението на кмета Борисов да запази Йорданка Фандъкова на поста заместник-кмет по култура и образование е още по-голяма отговорност и в същото време по-голямо доверие. Това становище изрази пред Дарик Фандъкова. Тя подчерта, че уволненият от кмета директор на дирекция „Образование" Камен Йорданов е доказал се специалист в образователната сфера, че и той е бил готов да поеме и понесе отговорност и изрази увереност, че опитът му ще бъде използван адекватно.

Ето какво още каза заместник-кметът пред Дарик:

Това са неща, които се случват, когато човек работи. Той допуска и грешки, стига да може да носи своята лична отговорност. В същия стил бих могла да коментирам решението за освобождаването на Камен Йорданов, който е изключителен професионалист в сферата на финансите в образованието. Той също бе готов да носи своята отговорност. При положение, че има констатиран пропуск, е логично да бъде санкциониран. Аз в момента се чувствам още по-отговорна.

Чувствате ли, че имате и по-голямо доверие от страна на кмета?

Безспорно това е голямо доверие, аз лично така го приемам.

С г-н Йорданов виждахте ли се? Има ли обида в него?

Не мога да кажа той как се чувства, но той се държи достойно. Той беше готов да направи всичко това, защото по същия начин той го е правил с желанието, идеята всичко това да се случи добре. Убедена съм, че компетентностите на г-н Йорданов ще бъдат използвани максимално в образователната сфера, защото там е неговата сила.