Борисов: Мога и по-пиперливо да отвърна на премиера
Борисов: Мога и по-пиперливо да отвърна на премиера / cнимкa: Sofia Photo Agency

Премиерът Сергей Станишев и цялото правителство ще трябва да си подадат оставката, когато стане ясно какви документи за финансирането на БСП са предадени от ГЕРБ в прокуратурата. Това каза кметът и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той не конкретизира съдържанието на папката, която председателят на партията Цветан Цветанов внесе вчера при главния прокурор, но назова името на Марио Николов. Последният се спрягаше в скандала за източване на средства от еврофондовете заедно с бизнесмена Людмил Стойков.

Борисов посочи от какво естество са предадените документи в прокуратурата. „Ние сме предали в прокуратурата имената на фирмите, имената на получилите парите, неговото лично участие в този процес. Фирми, които са уличени в доклада на ОЛАФ, през лица са финансирали вашата партия и вие сте ходили там, конкретно с Марио Николов”, каза Борисов. Кметът призова премиера, след като по-рано днес Станишев поиска осветляване на фирмите, които са спонсорирали ГЕРБ, да ги назове по име.

Относно уволнението на заместник началника на ДАНС Иван Драшков кметът коментира, че чул за мотивите – Драшков уронвал престижа с това, че се изказвал или имало подписка на 300 души в ДАНС срещу Татяна Дончева. „Премиерът когато освобождава заместник в ДАНС трябва да даде мотиви за това”, призова Борисов и уточни, че в противен случай се появяват опасения, че могат да превърнат точно преди изборите тази служба само в политическа полиция и за следващото правителство няма шанс да работи в сферата на сигурността и престъпността.

За репликата „здравейте циркаджии", с която премиерът посрещна в четвъртък представителите на опозицията, които му връчиха заповед за уволнение, Борисов каза, че Сергей Станишев „вече си изпуска до такава степен нервите, че започва да ни е срам, че имаме такъв премиер”. „Ние сме възпитани, интелигентни хора, никога не бихме се обърнали към него с подобно обръщение. Иначе имам богат арсенал да му отговоря. Много по-пиперливо”, отговори столичният кмет.

Кметът на София коментира актуалните въпроси от последните часове, след като откри нова многофункционална спортна площадка в 101-во училище в район „Надежда".