/ МС, пресцентър
Премиерът Борйко Борисов откри ново школо и ръкопляска в почит към българските учители
Премиерът Борйко Борисов ръкопляска в знак на почит към българските учители. Това стана по време на посещението му в село Бирково, където посети новата сграда на училището в селото.

„Понеже за 30 години имаше три първи копки на новото училище, сега от 15 септември децата ще учат в новата сграда. Тя е точно до новата джамия“, съобщи премиерът пред жители на селото в училищния двор. С него на посещение бяха и министърът на образованието Красимир Вълчев, и министърът на финансите Владислав Горанов.
 
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Неделя, 24 май 2020 г.

"На 24-ти май партията на БСП колко нови училища е направила?", отговори с въпрос премиерът, попитан как ще коментира протеста на Мая Манолова. „За всеки свободен пост тя се е явявала, само за директор на това счупено училище не е кандидатствала. Ама сега, като открием новата сграда, сигурно ще дойде.

Тя не е единствена, камо ли пък за жена да кажеш, че е единствена, това е смешно“, коментира премиерът заявката на Манолова, че е единствена алтернатива на управлението.

Борисов отказа да коментира има ли напрежение между него и финансовия министър Горанов с думите: „В ГЕРБ има демокрация. Аз самият съм убеден, че пипането на данъците и приходите е абсолютна грешка.

Когато Менда и Горанов ми казаха, че това е грешка, го намалихме за ресторантите и хотелите, защото ги затворихме по време на кризата. Техните браншови организации обещаха да има повече приходи, затова поемам отговорността за едно неправилно политическо решение с ясен риск, но се надявам да има приходи. В този бранш работят 300 хиляди българи“, допълни премиерът.

"Коментарите на критикуващите икономисти за намаляването на ДДС са правилни, но тези критикари трябваше да дойдат на срещите с хотелиерския бранш, за да чуят оплакванията и исканията им", уточни Борисов.

„Ще намерим тези милиони, които липсват. Има бюджет на приходната агенция, но това не значи, че хората, които стоят до мен и ми казват кое е неправилно, ще ги изгоня или ще споря с тях“.

Сегашната данъчна система е доказала, че работи добре. „Защо искаш да се откажеш от правата си да имаш по-голям бюджет и се отказваш да определяш политики с повече инвестиции?! Сваляне на ДДС ще доведе до повишаване на други преки данъци, което означава цялостно преосмисляне на данъчната система - това казах на Борисов при идеята за сваляне на ДДС“, допълни финансовият министър Владислав Горанов.

"Нямам нищо общо с Левски и няма да коментирам тази тема, допълни Борисов. "Ако получа писмо за Левски", ще го скъсам и ще го хвърля в коша", закани се премиерът.