Протестът е отговорът на гражданите, а не на „Продължаваме Промяната“ като политическа сила. Нашият отговор е да продължим, да има отговорно мнозинство в парламента, а не подмяна с новото мнозинство, което се демонстрира днес. Това коментира пред журналисти в парламента Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера Кирил Петков.

Демонстрация в подкрепа на Никола Минчев се състоя тази вечер около Народното събрание. Председателят на 47-ия парламент беше предсрочно отстранен от поста след подкрепата на 125 гласа "за" на депутати от "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".

На въпрос дали очаква още протести, Бориславова коментира, че това решение принадлежи на гражданите. "Ако гражданите считат, че отново е дошъл моментът да излязат на площада, видяхте и днес, когато и ние сме на това мнение, заставаме редом с тях на улицата, добави тя и настоя, че ще бъдат винаги до своите съмишленици и хората, които ги подкрепят", заяви тя. 

Втори протест пред парламента в защита на Никола Минчев, замеряха Тошко Йорданов (СНИМКИ)

На въпрос, свързан с нападнати от протестиращите депутати от опозицията и осигуряването на полиция от страна на вътрешния министър Бойко Рашков, Бориславова каза, че не е разговаряла с него.

"Ситуацията възникна буквално преди минути и както знаете, и всички видяха на камерите, имаше осигурена полиция и тя се погрижи именно г-н Тошко Йорданов да бъде безопасно изведен. Защото той с излизането си предизвика тази реакция и полицията беше тази, която го защити", коментира Бориславова.

Тя бе категорична, че не са организирали този протест. "Той е абсолютно спонтанна гражданска реакция на това, което опозицията предизвика", коментира Лена Бориславова и добави, че ако наистина има ранени хора,  ще бъдат положени всички грижи за тях.

Относно предстоящото гласуване на вота на недоверие и липсващите гласове за подкрепа на правителството, Бориславова заяви, че вратата на "Продължаваме Промяната" е отворена за онези от депутатите, които имат принципна позиция, истинско убеждение и отговорност към гражданите.

На въпрос дали следващата седмица ще има правителство с премиер Кирил Петков, началникът на кабинета коментира: "Надявам се другата седмица да има гласуван бюджет, такъв, какъвто е предложен и днес бе приет на първо четене."

Тя подчерта, че очакват подкрепа от всеки, който е готов да приеме отговорна и принципна позиция и застава зад тяхната разделителна линия – нулева толерантност към корупцията.
БТА