Бомба избухна в Агенцията по селекция и репродукция в животновъдството
Бомба избухна в Агенцията по селекция и репродукция в животновъдството / снимка: БГНЕС
Бомба избухна в Агенцията по селекция и репродукция в животновъдството
80617
Бомба избухна в Агенцията по селекция и репродукция в животновъдството
  • Бомба избухна в Агенцията по селекция и репродукция в животновъдството

Бомба е избухнала снощи в административна сграда в столицата. От СДВР съобщиха за Дарик, че сигналът е подаден около 23.00 часа за взрив в сграда на ул. "Бистришко шосе", където се намира Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

При инцидента няма пострадали хора. От взрива са счупени стъкла и са нанесени материални щети.

На ул. "Бистришко шосе" 26 се намира, освен основната административна сграда на агенцията, и стопанство, в което се отглеждат мъжки животни за семенен материал.

Един от хората, които работят и живеят на територията на комплекса, разказа пред Дарик, че е чул силен взрив:

„Бях в почивка, в стаята си горе, и по едно време се чу много силен шум. Отидох и видях, че главният вход беше взривен".

Работниците, които се грижат за конете и биковете в комплекса на Агенцията, разказаха, че това не е първият криминален случай там. По думите им през годините са ставали поне три кражби на офис техника от административната сграда, като в един от случаите крадците дори си спретнали почерпка с уиски и фъстъци от шефските кабинети. До сградата пък нямало никакъв проблем да се стигне, тъй като охрана на място няма, а в една част от двора оградата липсва:

„Отзад не е заградено и оттам може да се влезе съвсем спокойно, тъй като няма охрана", добавиха служители.

От полицията обясниха за Дарик, че най-вероятно самоделното взривно устройство е било поставено в преддверието на сградата. По неофициална информация мощността му е била около 400 гр тротилов еквивалент. Директорът на Агенцията проф. Васил Николов обясни, че няма никаква представа каква може да е причината за атаката:

„Нямаме представа за какво може да става въпрос, тъй като няма нищо, което би представлявало интерес. Към първия етаж има лаборатория по репродукция, а на втория етаж са административни кабинети. Не сме получавали заплахи. Преди около 2 години беше проникнато в сградата, бяха взети лаптопи, документацията беше разхвърляна".

Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството контролира 45-те развъдни организации в страната. В момента тече кампания за директните плащания от земеделското министерство към животновъдите, обясни Николов. По думите му цялата информация за всички земеделски стопани, които кандидатстват за субсидии за животни под селекционен контрол, се вкарва директно от Агенцията в електронната система.

Все още се изясняват мотивите за престъплението, а разследването е под надзора на Софийската градска прокуратура.