/ ThinkStock/Getty Images
До момента в страната са регистрирани 46 случая на заболели от морбили, съобщава Министерството на здравеопазването.
 
От тях 36 случая са съобщени от РЗИ-Благоевград, седем - от Столична РЗИ и 3 - от РЗИ-София област. Съмнение за един случай на морбили е съобщено от РЗИ-Варна. Предстои лабораторно доказване, тъй като е засегната нова област.

Още четирима заболели от морбили в Благоевградско

Регистриран е първият случай на морбили във Варна
 
От министерството припомнят, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.
 
Съгласно Имунизационния календар на България, на децата безплатно се прави имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола след навършване на 13-месечна възраст и реимунизация на 12-годишна възраст.

Шарката при децата – какво трябва да знаем? (ВИДЕО)
 
Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар, се посочва още в съобщението.
БТА