/ / iStock/Getty Images
Настоящата поредна вълна с увеличен брой заразени с COVID-19 отново поставя пред изпитание системата на здравеопазване и преди всичко болниците, ангажирани с тяхното лечение. Това се посочва в декларация на Националното сдружение на частните болници, Българска болнична асоциация и Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение. Позицията им е във връзка с обявените противоепидемични мерки със заповед на министъра на здравеопазването, които влизат в сила от днес.

Кацаров: Целта на мерките е да намалим натиска върху болниците и да не стигнем до грозните ситуации от миналата година

"Изминалата година и половина опит в болничното лечение на тези пациенти показа, че борбата за здравето им е изпълнена с множество неочаквани обрати и непредвидими ситуации, нерядко с неблагополучен край и коства огромно физическо и психологическо напрежение и усилия на медиците, а в немалко случаи - здравето и живота им", посочват още медиците.

Финално: Затягат COVID мерките в цялата страна

"И което е не по-малко важно - то блокира немалка част от капацитета на болниците и на болничния персонал и възпрепятства, а в немалко случаи прави невъзможно лечението на хора с други заболявания, също нуждаещи се от своевременна болнична помощ", отбелязват от болничните организации и допълват, че това на свой ред поставя пред риск здравето и живота на много хора.

Здравното министерство: Протестите не могат да спрат разпространението на вируса

Като част от системата на националното здравеопазване, болниците участват и ще продължат да участват съобразно своя капацитет и своите компетенции в борбата с пандемията и в опазването здравето на нацията. Но за да бъдат тези усилия ефективни и ефикасни, за да стигнат леглата в тях за всички нуждаещи се от болнично лечение, за да стигнат времето и силите на медиците, ангажирани с това лечение, е нужно натискът към болничната система да бъде регулиран освен всичко друго и с нефармацевтични епидемиологични мерки, посочват още те.

"Затова подкрепяме усилията на Министерство на здравеопазването в тази насока и призоваваме цялата общественост да разбере и приеме неудобните за всички ни ограничения като своевременни и необходими", е отбелязано още в документа.

Ресторантьори и хотелиери в страната на протест срещу COVID мерките (ОБЗОР)

Те напомнят, че тези противоепидемични мерки са само временни и дори и в този си вид са едни от най-либералните в Европа, и призовават за подкрепа усилията на медиците и за запазване непретоварен капацитета на болниците за нуждаещите се от тях.

"Нека проявим солидарност и взаимно си дадем шанс за оцеляване", посочват още от организациите.

Кацаров: Здравната система вече е под натиск
 
БТА