От днес България въведе по-строги мерки срещу COVID-19. Според тях нощните клубове затварят. Въвежда се вечерен час за ресторантите, както и редица нови ограничения. Част от бизнеса обаче заяви, че ще бойкотира новите ограничения. 

Заради мерките собственици и служители на заведения в няколко града в страната излязоха на протест. Блокирани бяха ключови кръстовища.

От браншовите организации дадоха срок от 20 дни на служебния кабинет да преосмислят мерките. Те настояват за среща с министър-председателя Стефан Янев, а от утре започват ежедневни протести в цялата страна.
 

Протестиращи ресторантьори от Добрич се обявиха срещу COVID мерките

В първия ден от новите рестрикции ресторантьори, служители в заведения, но и хора от други браншове излизат по улиците на няколко града в страната под общия лозунг „Свобода за бизнеса“.

По-рано през деня председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов беше категоричен: „Ще изразим нашето недоволство с граждански протест. Заведенията няма да затворят след 23:00 часа. Това ни дава законът като право, това и ще направим”.

Ресторантьори, хотелиери, служители в заведения, както и таксиметрови шофьори протестират в Русе срещу въведените от днес нови противоепидемични мерки срещу коронавируса.

Здравното министерство: Протестите не могат да спрат разпространението на вируса

Недоволството е под наслов "Cвoбoдa зa бизнeca". В него се включиха и представители на хазартния бизнес. Председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Мая Русанова обясни, че протестът е срещу новите мерки и неадекватните финансови компенсации.

Протести на бизнеса имаше и в Добрич. Собственици и работещи в ресторантьорския бранш излязоха на протест против новите ограничителни мерки в епидемията.

Скандирайки "Работа!", шествието премина през центъра на града и спря пред областната управа и общината с плакати "Covid-19 не избира ресторантите пред градския транспорт", "Как да си платим наема?", "Ваксината е личен избор, не условие за работа".

„Искаме да работим спокойно, без да ни задължават клиентите да представят сертификати за ваксинация, което неминуемо ще ги отблъсне“, заяви председателят на Регионалната асоциация на хотелиерите и рестораньорите Димитър Димитров. 

Ресторантьори в страната излизат на протест

"Искаме социални мерки за работещите в заведенията и икономически за бизнеса. Загубим ли служителите си, губим всичко", добави заместник-председателят на Сдружението на заведенията в България Марин Сотиров.

Протестиращите достигнаха до едно от възловите кръстовища в Добрич и с бавно преминаване по пешеходната пътека успяха за кратко да спрат движението на автомобили.